EuroNCAP
0

Renault Koleosu 5 zvjezdica

FENA
Renault Koleos je deseti Renaultov model koji je osvojio maksimalnih pet zvjezdica u EuroNCAP-ovim crash testovima.

Ovaj rezultat potvrđuje odličnu učinkovitost opreme za aktivnu i pasivnu sigurnost u vozilu. Koleos izvlači koristi iz Renaultovog dugogodišnjeg rada na analizi realnih nesreća. Što se tiče pasivne sigurnosti, njegova struktura karoserije ima zone programiranog deformiranja s prednje i stražnje strane. Kabina je dizajnirana kao prava ćelija za preživljavanje u slučaju nesreće.

Renault Koleos također je opremljen velikim rasponom opreme za zaštitu putnika, uključujući šest zračnih jastuka (od kojih su dva frontalna), sigurnosne pojaseve s limitatorima zatezne sile na prednjim i stražnjim sjedalima, zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedalima, uz Isofix pričvrsnice za fiksiranje dječjih sjedala na stražnjim bočnim sjedalima. Dizajn naslona za glavu je izuzetno ergonomski i nudi najveću zaštitu od trzajnih ozljeda u slučaju stražnjeg udarca.

U području aktivne sigurnosti Renault Koleos ima krutu šasiju. Kako bi pomogao vozaču u slučaju hitnog kočenja, serijski je opremljen sustavom ABS s elektronskim razdjelnikom kočione sile i sustavom za pomoć pri naglom kočenju.

Koleosov sustav pogona na četiri kotača također značajno doprinosi aktivnoj sigurnosti ispravljajući gubitak prianjanja. Razvijen u okviru Saveza i prvi puta uveden u Novom New Nissan X-Trailu, sustav se koristi za trenutno ispravljanje najmanjeg znaka podupravljanja preraspodjelom okretnog momenta između prednjih i stražnjih osovina prije aktiviranja elektronske kontrole stabilnosti (ESC - Electronic Stability Control).