auto
35

Redizajnirani Audi A8 i S8 u prodaji od novembra

Piše: E. T.
Nakon serije 'teasera' Audi je otkrio redizajniranu verziju svog najvećeg modela A8/S8.

Što se tiče karoserije, nova „osmica“ dobila je drugačiji prednji i zadnji odbojnik, masku hladnjaka, poklopac motora i zadnja svjetla. Audi uz A8 koji pokreće V8 motor u serijskoj opremi nudi LED svjetla, a uz doplatu se mogu dobiti i Matrix LED svjetla sa 25 dioda po jednom kućištu koje se mogu pojedinačno uključivati i isključivati u zavisnosti od uslova na cesti. Audi je uz A8/S8 također predstavio i nove LED pokazivače pravca. Uz hromirane lajsne i crne okvire prozora, kupac može birati između 12 boja karoserije, od kojih je 5 novih. Prečnik najvećih točkova u ponudi iznosi 21 inč.

Osnovni benzinski motor je 3-litarski TFSI koji razvija 310 KS. Slijedi ga 4-litarski V8 TFSI sa dva turbo-punjača i 435 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekunde. Uz oznaku S8 motor iz iste osnovne konfiguracije razvija 520 KS, pa Audi S8 od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde. Najveći benzinac krije se iza oznake W12. Iz 6,3 litre radne zapremine izvučeno je 500 KS kojima u prosjeku treba 11,7 litara na 100 kilometara. Audi A8 može se dobiti i uz dva dizelska motora. Slabiji 3-litarski TDI razvija 258 KS i u prosjeku troši 5,9 litara na 100 kilometara, dok snažniji 4,2-litarski TDI razvija 385 KS. Hibridni Audi A8 u kombinaciji elektro-motora i dvolitarskog TFSI motora razvija 245 KS. Benzinski motor zadužen je za pogon prednje osovine, a elektro-motor pogoni zadnju osovinu.

Luksuzno opremljenu unutrašnjost karakterišu vrhunski materijali, prednja sjedišta sa masažnom funkcijom i pojedinačno elektro-podešavanje zadnjih sjedišta. Tu je i automatski klima-uređaj koji nadzire četiri zone putničke kabine. Unaprijeđeni su i svi sigurnosni sistemi koji pomažu vozaču, a za vrhunsku zvučnu kulisu brine Bang & Olufsen audio-sistem koji, uz DVD player i dva displeja u naslonima prednjih sjedišta, čini dio vrhunskog entertainment sistema. Prodaja počinje u novembru, a osnovna cijena u Njemačkoj iznosi 74.500 eura.