auto
0

Martinu prvi Corona Rally Mexico

Klix.ba
Markko doletio na prvu poziciju
Markko doletio na prvu poziciju
Iako je Peugeotov Marcus Gronholm završio rally u stilu ostvarivši ubjedljivo najbolje prolazno vrijeme na zadnjem brzincu, najveći osmjeh na licu je zasigurno imao mladi Markko Martin koji je odnio pobjedu u ukupnom poretku relija.

Ovaj Estonac je bio tek četvrti na drugom prolasku kroz etapu Alfaro-Nuevo Valle, ali to je bilo i više nego dovoljno za očuvanje prve pozicije i rezultataiz snova za Fordov M-Sport tim čiji je ovo stoti nastup u Svjetskom Rally Šampionatu.

Potpuno zadovoljstvo u ekipu Forda je donio i Francois Duval koji je rally završio na drugom mjestu, što je interesantna činjenica ako se zna da će poboljšani Focus WRC04 stići u roku četiri sedmice na rallyu Novog Zelanda.

Francois Duval
Martin je ovom pobjedom stigao u vrh poretka vozača, te prvo mjesto dijeli sa Sebastianom Loebom koji je drugog dana odustao, dok je bio na vodećoj poziciji, zbog oštećenja svoje Xsare.

Ford u poretku konstruktora je zahvaljujući ovom izvrsnom rezultatu svojih vozača stigao na prvo mjesto i drugoplasiranom citroenu bježi za punih 10 bodova.

Skok Pettera Solberga u Imprezi
Petter Solberg, još jedan čovjek koji je vodio u rallyu ali ga je loša sreća spriječila od osvajanja bolje pozicije, je zadnju etapu prošao kao drugi najbrži sa samo 5.1 sekundom zaostataka iza raspoloženog Gronholma.

Ovo je bilo dovoljno da mu obezbjedi četvrto mjesto, odmah iza veterana ovog sporta, Carlosa Sainza u Citroenu. King Carlos je svoje podijumsko mjesto potvrdio i trećim najboljim vremenom na zadnjoj etapi, te je ovim donio utjehu u ekipu Citroena.

Carlos Sainz
Mikko Hirvonen u drugoj Imprezi je solidnim vožnjama zaslužio peto mjesto, odmah ispred Gronholma u 307-ici, dok je Gilles Panizzi završio rally na osmoj poziciji između privatnih vozača Jussija Valimakija i Anthonya Warmbolda.

Prvih deset vozača je popunio Harri Rovanpera u drugoj 307-ici, kojoj očito i ne ide baš sve od ruke.

Konačan poredak vozača na Corona Rally Mexicu:

  1. M. MÄRTIN 4:06:46.2
  2. F. DUVAL +42.5
  1. C. SAINZ +1:20.9
  2. P. SOLBERG +3:14.7
  3. M. HIRVONEN +3:36.2
  4. M. GRÖNHOLM +3:58.4
  5. J. VÄLIMÄKI +11:16.9
  6. G. PANIZZI +11:30.6
  7. A. WARMBOLD +14:00.4
  8. H. ROVANPERÄ +19:20.3

Sarajevo-X E.Z.