Ambiciozni kineski brend
60

Prve isporuke ZEEKR-ovih električnih automobila stižu u Evropu

D. B.
Dva mjeseca nakon otvaranja prednarudžbi u Evropi za njene električne automobile, kineska kompanija ZEEKR je započela isporuke primjeraka modela 001. Ovaj trenutak je dio ambiciozne strategije Geelyjeve podružnice da stekne ime na globalnom tržištu električnih automobila.

ZEEKR nezaustavljivo stiže u Evropu, a iako je ovaj potpuno električni brend nastao prije samo dvije godine, već je proizveo više od 100.000 automobila u Kini i predstavio tri modela, uključujući flagship sedan 001.

U januaru je direktor ZEEKR-a Andy An istakao pet ključnih ciljeva za 2023. godinu, a jedan od njih je ulazak na nova tržišta u Evropu. U maju je prvi čovjek ZEEKR-a na Starom kontinentu, Spiros Fotinos, kazao da ova kompanija namjerava postati jedan od tri najveća premium električna brenda do kraja desetljeća.

ZEEKR-ovo putovanje Evropom počinje sedanom 001 za koji su prednarudžbe otvorene u junu, a prva dva EU tržišta koja će dobiti ove automobile su Švedska i Nizozemska.

Evropske verzije modela 001 su prošle sedmice utovarane na brod u luci Taicang, gdje je počeo njihov put prema Evropi. To znači da kompanija malo kasni s isporukom koja je prethodno najavljena za sredinu augusta.

Prve isporuke u Nizozemskoj i Švedskoj počinju u četvrtom kvartalu ove godine, a ZEEKR planira i ekspanziju u najmanje šest zemalja izvan Kine do sljedeće godine, odnosno osam do 2025. godine.

Sljedeći ZEEKR-ov model koji će krenuti na put u Evropu bit će X SUV za koji su prednarudžbe u NIzozemskoj i Švedskoj također otvorene.

Kineski brend je nedavno predstavio i verziju modela 001 visokih performansi, no nije poznato da li će biti dostupna Evropljanima.