Izbor automobila godine
14

Predstavljamo finaliste za Klix Auto godine 2024: Hyundai Kona

Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
I ove godine Klix.ba organizuje svoj izbor Automobila godine, a konkurencija nikada nije bila veća. Finalisti za nagradu Klix Auto godine 2024 su poznati, a dok izbor traje predstavljamo svakog od finalista zasebno.
Velike prednosti Kone su sjajna ponuda prostora i odlično podešen ovjes koji je određen udobnosti, kako to i treba biti kod jednog kompaktnog SUV-a ili crossovera, a vjerovatno najveći njen adut je mogućnost izbora motora, opreme i pogona.

Od malenog litarskog turbobnezinca sa 120 KS, preko ove hibridne i uglađene opcije ili snažnog 1,6 turba od 190 KS, sve do potpuno električne Kone koja obećava domet od skoro 500 kilometara jasno je da Hyundai ne ostavlja prostor za neispunjene vozačke želje. Još jednom moramo istaći i mogućnost izbora pogona na sve točkove, iako ga mnogi neće birati, i dalje mislimo da u ovoj klasi treba postojati mogućnost te opcije.

Pored potpuno drugačijeg i originalnog dizajna Kona je narasla 14,5 centimetara u dužinu, te je dobila i 6 cm duže međuosovinsko rastojanje. Uživo to znači da Kona sada izgleda kao zaista velik i raskošan porodični SUV, ali ono što je važnije je to da je unutra zaista prostran i raskošan porodični auto. Vjerovatno i najprostraniji u klasi.

Sve novosti koje je donijela Kona u drugoj generaciji ali i razloge zašto je ušla mežu finaliste izbora za Klix Auto godine možete pogledati i pročitati na našem Klix Auto testu.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2024. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

Uz žiri koji bira glavnu nagradu u izboru učestvuju i čitaoci koji će svojim glasovima odlučiti o nagradi Klix Auto godine čitalaca, a svoju podršku ovom izboru pridružili su se i G-DRIVE, Raiffeisen Leasing, Total Energies, Heineken, Unicredit Bank i IQOS.

Početak izbora za nagradu Klix Auto godine je 1. februar 2024. godine, kada se otvara i glasanje za čitaoce u okviru nagrade Klix Auto godine čitalaca. Posljednji dan glasanja je 28. februar 2024. godine, dok će rezultati izbora žirija, kao i rezultati glasanja čitalaca na anketi biti objavljeni 29. februara 2024. godine na svečanoj ceremoniji dodjele Klix Auto godine 2024. nagrada u Sarajevu.