Muzika za uši
12

Poslušajte impresivan zvuk V12 motora koji pokreće Aston Martin Valkyrie

Klix.ba
Otkako je prvi put najavljen 2016. godine mnogo se pričalo o Aston Martinovom hiperautomobilu Valkyrie, a sada je objavljen i zvuk njegovog moćnog motora.

Već je poznato da Aston Martin Valkyrie pokreće Cosworthov 6,5-litarski V12 motor koji razvija 1.130 KS te da maskimalna brzina iznosi 321 km/h, ali dosad nismo imali priliku čuti zvuk tog "monstruma".

Međutim, zahvaljujući tvitu direktora Aston Martina Andyja Palmera, odnosno klipu od 20 sekundi, sada znamo i kako zvuči Valkyrie u "akciji". Ovaj klip mnogo obećava, a testovi automobila još uvijek traju.

Cosworthov 6,5-litarski V12 motor je najsnažniji atmosferski motor svih vremena. Trenutno titula pripada Ferrariju 812 Superfast čiji 6,5-litarski V12 motor razvija 789 KS. Valkyriejev motor će iskoristiti KERS sistem (Kinetic Energy Recovery System) iz Formule 1 kako bi dobio na snazi, a ovaj sistem je razvijen u saradnji s Red Bull Racingom i F1 vozačima Danielom Ricciardom i Maxom Verstappenom.

Testiranje automobila će se nastaviti tokom ove godine, a kompanija se nada da će imati funkcionalan prototip na cesti prije kraja godine. Proizvodnja je planirana za početak naredne godine.

Aston Martin planira proizvesti 150 primjeraka modela Valkyrie, a svaki će koštati blizu 3,2 miliona dolara. Svi su već rezervisani, a neki kupci navodno pokušavaju preprodati svoje rezervacije. Iz kompanije su poručili da će otkazati narudžbe ukoliko budu sigurni da neko želi ostvariti brz profit na ovakav način.