Bliži se kraj
0

Posljednji Audi s konvencionalnim motorom će se pojaviti 2026. godine

D. B.
Za ljubitelje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem kompanija Audi ima loše vijesti.

Direktor Audija Markus Duesmann je saopćio visoko rangiranim zvaničnicima i predstavnicima radnika da će posljednji automobil s benzinskim/dizelskim motorom na tržište stići 2026. godine. Nakon toga će svaki novi Audijev model biti potpuno električni jer će u potpunosti nestati i svi tipovi hibrida.

Važno je istaknuti da neće biti novi modela, tako da će kupci i dalje moći kupiti postojeći model s benzinskim (možda i dizelskim) motorom u godinama koje dolaze nakon 2026. godine.

Sada se postavlja pitanje koji će model posljednji otići u historiju kao zadnji Audi koji stvara pravu buku, a ne umjetnu koja se emituje putem zvučnika. To neće biti modeli A4 i A6 jer je Audi već najavio da će oni postati električni modeli do 2030. godine. U međuvremenu je najveljeno i da supermini A1 proživljava posljednje trenutke te da neće biti novog modela s obzirom da je VW Grupa dobro pokrila taj segment s modelima Polo, Fabia i Ibiza. Neki izvještaji govore da će TT i R8 modeli postati električni.

Iz Volkswagena je potvrđeno da možemo očekivati devetu generaciju Golfa pa se špekuliše da bi posljednji Audi sa SUS motorom mogao biti mehanički bliski A3. Aktuelni model Audija A3 se pojavio 2020. godine, tako da s 2026. godina čini realnom za dolazak sljedeće generacije. Ako to bude tačno, onda logika govori da treba očekivati značajno elektrificirani automobil zbog sve strožijih zakona o emisiji gasova. Tipični životni vijek modela traje šest do sedam godina, tako da bi Audi mogao u potpunosti okončati proizvodnju automobila sa SUS motorima prije 2035. godine.

Dotad će slavni motori poput 2,5-litarskog petocilindričnog motora i 5,2-litarskog atmosferskog V12 motora biti dostupni onima koji mogu priuštiti modele kao što su RS3, TT RS i moćni R8.