Veliki planovi
0

Porsche uz hrvatski Greyp ubrzava razvoj električnih bicikala

Klix.ba
Porsche želi povećati svoje aktivnosti u segmentu električnih biciklala. U tom cilju, počele su sa radom dvije zajedničke kompanije koje su osnovali Porsche i holandska kompanija Ponooc Investment BV.

Porsche eBike Performance GmbH, sa sjedištem u Ottobrunnu kod Minhena, razvijat će sisteme električnog pogona za dvotočkaše. To uključuje motore, baterije i potrebnu softversku arhitekturu za rješenja za povezivanje. P2 eBike GmbH sa sjedištem u Stuttgartu – powered by Porsche namjerava koristiti ove pogonske sisteme za lansiranje nove generacije Porsche eBike od sredine ove decenije.

Važnost ovog zajedničkog projekta za Porsche i Ponooc pokazuje i imenovanje menadžerskog tima. Jan Becker, bivši izvršni direktor Porsche Lifestyle GmbH & Co. KG, preuzima dužnost predsjednika uprave Porsche eBike Performance GmbH. Njegov kolega u P2 eBike GmbH će biti Moritz Failenschmid, koji je ujedno i generalni direktor u Focus Bikes.

Pogonski sistemi eBike pod brendom Porsche

Pored kompaktnih pogonskih sistema iz Fazue, Porsche eBike Performance GmbH će razviti i proizvoditi posebno moćne eBike pogonske sisteme pod brendom Porsche. Obje kategorije proizvoda će se u budućnosti distribuirati proizvođačima eBike širom svijeta, a novoosnovano zajedničko ulaganje će djelovati kao tehnološki partner. Sistemi električnih pogona će se koristiti u Porsche eBikes kao iu proizvodima drugih brendova.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Porsche je kupio udjele u nekoliko kompanija u segmentu eBike. Uz hrvatski eBike brend Greyp, tu je i Fazua. Porsche je u junu povećao svoj udio u kompaniji sa 20 na 100 posto. Sa sjedištem u Minhenu, Fazua je među stručnjacima poznat kao osnivač 'lakih' eBike. Sada će biti spojen u Porsche eBike Performance GmbH.

Porsche eBike Sport i Porsche eBike Cross

Nezavisno od aktivnosti zajedničkog ulaganja, Porsche nastavlja da radi sa svojim dugogodišnjim partnerom, Rotwild, na svojim trenutnim modelima eBike. U martu 2021. kompanija je lansirala svoju interpretaciju ekskluzivnih električnih bicikala s Porsche eBike Sport i Porsche eBike Cross.

Osim toga, Porsche Digital GmbH nudi platformu za digitalne usluge vezane za biciklizam pod brendom Cyklær. Ovaj projekt daje uvid u to koliko je inovativne snage sadržano u novim zajedničkim ulaganjima: višestruko nagrađivani Cyklær Bike razvijen je zajedno s Fazuom i Greypom.