Zbog slabe potražnje
0

Porsche digao ruke od Panamere Sport Turismo

E. L.
Paralelno s predstavljanjem nove Panamere iz Porschea je stigla vijest da nešto praktičnija karoserijska verzija Sport Turismo više neće biti u ponudi.

U Stuttgartu je potvrđeno da se treća generacija Porscheove sportske limuzine koja, prema mišljenju mnogih, predstavlja temeljito redizajnirano izdanje prethodne generacije neće nuditi u praktičnijoj karoserijskoj verziji koja se od druge generacije Panamere krila iza naziva Sport Turismo.

Odustajanje od zanimljivog modela Panamera Sport Turismo koji se činio kao odlična alternativa za strašni Audijev RS6 u Porscheu pravdaju slabom potražnjom u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, tržištima na kojima se standardna Panamera prodaje odlično.

Podaci o prodaji u posljednje dvije godine pokazali su da je od ukupnog broja prodanih Panamera na globalnom nivou manje od 10 posto pripalo verziji Sport Turismo, što u okrutnom svijetu profita bez granica predstavlja „smrtnu presudu“. U Porscheu su pravdajući svoju presudu spomenuli da je Sport Turismo više bio „dizajnerski projekt“, jer i standardna Panamera s praktičnim petim vratima ima više nego dovoljan prtljažnik.

S obzirom da 90 posto karavana koji se trenutno nude ima povećan razmak između tla i podnice i obloge oko blatobrana i pragova, što ih svrstava u kategoriju crossovera, potencijalni kupci kojima se dopadala ideja koju je sa sobom donijela Panamera Sport Turismo morat će razmisliti o Audiju RS6 ili elektropokretanom Porscheu Taycan Cross Turismo.

Nova Panamera i dalje će se nuditi sa standardnim i povećanim međuosovinskim rastojanjem, snažnim turbobenzinskim motorima i četiri hibridne verzije, a vrijeme će pokazati hoće li biti dovoljno zanimljiva da se prodajom koliko-toliko približi Porscheovim mnogo popularnijim modelima 911, Macan i Cayenne.