Keln
0

Počela proizvodnja nove Ford Fieste

Sarajevo-x.com
Proizvodnja nove Ford Fieste, prve generacije novog globalnog Fordovog malog automobila, započela je danas u Kelnskoj fabrici.

Ovaj potpuno novi model Ford Fieste je kreiran i razvijen od strane Evropskog Ford tima za globalni razvoj proizvoda, i cilj je zadovoljiti zahtjeve i očekivanja kupaca širom svijeta.

Ovo je također i dio plana za budućnost Fordovog globalnog razvoja proizvoda, okupiti Evropu, Amerike i Aziju. Nova Fiesta će biti prilagođena za svaku regiju i bit će postepeno distribuirana i dostupna za kupovinu.

Fabrika u Kelnu, ima čast biti prvi Fordov objekat u svijetu u kojem će se proizvoditi novi automobil. Ukpnou 455 miliona eura je investirano u rekonstrukciju i modernizaciju kelnske fabrike za proizvodnju nove Fieste. U januaru 2009, Španska fabrika u Valenciji, će također početi da pravi novu Fiestu.

Potpuno nova Fiesta je proizvedena sofisticiranim tehnikama, najčešće korištenim u proizvodnji velikih automobila: Fordovi stručnjaci za proizvodnju su uveli ove tehnike u vrlo uspješnoj kelnskoj fabrici, bez smetnja postojećoj Fiesta proizvodnji.

2008, Ford planira da proizvede 148,000 novih Fiesti u Kelnu. S punim kapacitetom, preko 1,900 vozila svaki dan - nove Fieste zajedno s Ford Fusionom – proizvodiće se u tri smjene.

"Ford Fiesta je vrlo posebna za nas u Ford of Europe i za naše kupce", rekao je John Fleming, Predsjednik i Izvršni direktor, Ford of Europe. "Tokom posljednje 32-e godine, Fiesta je konstantno bila na vrhu popisa Evropskih najbolje prodavanih automobila.

"Njen dinamični, naglašeni dizajn i visoka kvaliteta proizvodnje, privući će novu generaciju Fiesta vlasnika i impresionirati postojeće. Uvjeren sam da će se nova Fiesta naslijediti uspjeh svog prethodnika," dodao je.

Od prvog lansiranja Fieste 1976, prodalo se preko 12 milijona jedinica, a

400,000 kupaca u 2007 dokazuju trajnu popularnost modela.