Klix Auto godine 2023.
98

Peugeot 308 je Klix Auto godine 2023, nagrada čitalaca za Mercedes C-Klasu

E. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Klix.ba tradicionalno početkom nove godine organizuje vlastiti izbor automobila godine. Žiri je i ove godine imao težak zadatak izbora među vrlo raznovrsnim modelima. Kao pobjednik ovaj put izašao je Peugeot 308 koji je svojim dizajnom, tehnologijom i ponudom izbio na sami vrh naše liste kandidata.

Svečanom ceremonijom dodjele Klix Auto godine 2023. nagrada u Importanne centru i izložbom nagrađenih automobila na trgu ispred centra zvanično su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg izbora.

Pred brojnim zvanicama i gostima Klix.ba je uručio nagrade predstavnicima nagrađenih marki, gdje je ove godine "Grand Prix" otišao u Peugeot, za njihov izvrsni kompaktni model 308.

Jasmin Salkić - Peugeot - AC Blok (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jasmin Salkić - Peugeot - AC Blok (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nakon glasanja Klix.ba žirija Peugeot 308 dobio je najviše bodova, a zahvaljujući spoju atraktivnog dizajna i praktičnosti, odlično odmjerene udobnosti, naprednih tehnologija ali i činjenice da je cjenovno prigodan za tržište Bosne i Hercegovine. Iza Peugeota gotovo izjednačeni su bili Alfa Romeo Tonale i Mercedes-Benz C-Klasa koji su naše bodove dobili na račun odličnih voznih osobina i tehnologije, ali su ih izgubili na račun cjenovnog pozicioniranja.

Uz glavnu nagradu Klix Auto godine, internet portal Klix.ba organizovao je i nagradu Klix Auto godine čitalaca, gdje su putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba posjetioci i čitaoci birali između jednog od 7 finalista za Klix Auto godine. Nakon prikupljenih 6.379 glasova čitaoci portala Klix.ba odlučili su da nagrada Klix Auto godine 2020. - nagrada čitalaca pripadne Mercedes-Benz C-Klasi. Na kraju glasanja atraktivna C-Klasa je osvojila čak 2.053 vaša glasa, dok je drugoplasirana Alfa Romeo Tonale prikupila također impresivnih 1.249 glasova.

Aleksandra Miladinović - PR Mercedes-Benz (Foto: I. Š./Klix.ba)
Aleksandra Miladinović - PR Mercedes-Benz (Foto: I. Š./Klix.ba)

Uz ove dvije nagrade izabrali smo Klix Auto godine i u ostalim kategorijama, i to:

Ove godine dodijelili smo i nagradu za najboljeg automobilskog menadžera u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući izuzetno predanom radu i sjajnim rezultatima kojima je marka Porsche u protekloj godini oborila prodajne rekorde na našem tržištu ova nagrada pripala je brand manageru marke Porsche u BiH, Arminu Muloviću! On je nagradu Klix Auto menadžer godine zaslužio zbog uspješnog dugogodišnjeg vođenja i unaprijeđenja prisutnosti ove prestižne marke na našem tržištu, kao i zbog činjenice da je u protekloj godini Porsche po prvi put imao više od 1.000 registrovanih modela u našoj zemlji.

Armin Mulović, Porsche brand manager u BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Armin Mulović, Porsche brand manager u BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Klix Best Buy Auto godine je nagrada gdje u izbor ulaze automobili za koje je utvrđeno da trenutno daju najbolji odnos uloženog i dobijenog na tržištu novih automobila u Bosni i Hercegovini. Pobjednik u ovoj kategoriji je nova marka u našoj zemlji, MG Motor koja je ovu nagradu dobila za vrlo privlačan model ZS!

Mirza Mašić - MG Motor prodajni savjetnik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirza Mašić - MG Motor prodajni savjetnik (Foto: I. Š./Klix.ba)

Klix Električni Auto godine je nagrada gdje u izbor ulaze isključivo električni automobili koji su dostupni u redovnoj prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine. Uvjerljiv pobjednik u ovoj kategoriji bio je Hyundai Ioniq 5 koji nam je vrlo jasno pokazao da električni automobili vrlo brzim tempom postaju sve bolji, sposobniji ali i privlačniji!

Amra Makan - PR i marketing menadžer Hyundai Auto BH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Amra Makan - PR i marketing menadžer Hyundai Auto BH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Klix Privredni Auto godine je nagrada gdje su u izbor ušli novi privredni i komercijalni automobili, bez obzira na to da li je riječ o automobilima namijenjenim za prijevoz robe ili ljudi, dostupni na tržištu BiH. Nakon prebrojavanja glasova pobjednik u ovoj kategoriji za 2022. godinu je Cenntro Metro, električni i modularni dostavnjak koji se djelimično i sklapa u našoj zemlji!

Jozo Rajić - iFORM d.o.o. Menadžer prodaje za CENNTRO (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jozo Rajić - iFORM d.o.o. Menadžer prodaje za CENNTRO (Foto: I. Š./Klix.ba)

Klix Sport Auto godine je nagrada gdje u izbor ulaze isključivo sportski automobili koje su novinari rubrike Klix Auto imali priliku voziti i isprobati u prošloj godini te koji su dostupni u Bosni i Hercegovini. U protekloj godini nije nedostajalo ni takvih automobila, ali u suštini smo na kraju imali težak zadatak izabrati između dva modela jedne marke. Toyota je napravila pravi preporod i u zadnjih nekoliko godina postavlja standarde i među sportskim automobilima. Iako je naš prvi favorit bila Toyota GR86, zbog činjenice da još uvijek nije dostupna na tržištu nagrada je pripala jednako zabavnoj i posebnoj Toyoti GR Supri. Prošle godine vozili smo Supru s ručnim mjenjačem i uvjerili se da je to zaista poseban sportski coupe, praktično vrsta koja postaje endemska, ali koji zahvaljući Toyoti i Gazoo Racingu nastavljaju postojati.

Adnan Hadžiarpović - PR Toyota BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adnan Hadžiarpović - PR Toyota BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Klix.ba još jednom čestita svim pobjednicima ovogodišnjeg izbora, a našim čitaocima zahvaljujemo na glasanju i izboru te ih pozivamo da u narednim danima razgledaju predstavljene i nagrađene automobile ispred Importanne centra. Također, treba istaći da ovaj vid organiacije dodjele naših nagrada ne bi bio moguć uz veliku podršku i profesionalnost marketinške Agencije WE iz Sarajeva.