Volvo najbolji, Isuzu najlošiji
7

FOTO / Pet novih EuroNCAP odlikaša

Klix.ba
Novi Audi A3. Frontalni udar. (Foto: Euro NCAP)
Šest novih modela prošlo je kroz rigorozne Euro NCAP testove sigurnosti, i to Audi A3, Ford B-MAX, Isuzu D-Max, Kia Cee'd, Renault Clio i Volvo V40. Euro NCAP je izvjestio kako su ovi automobili zadovoljili najnovije testove sigurnosti i pokazali ohrabrujući porast sigurnosti.

Uz zaslužene četiri zvijezdice, sigurnost u kabini novog Isuzu D-Maxa značajno je poboljšana u odnosu na model testiran u 2008. godini. Dok prethodni pick-up nije impresionirao sa vrlo loše dvije zvijezdice za sigurnost putnika i samo jednom zvijezdom za zaštitu pješaka, najnoviji rezultati pokazuju da je Isuzu naučio lekciju i da je sigurnost postavio kao prioritet za svoj novi model. Njihovi napori rezultirali su rezultatom od 83% za zaštitu odraslih putnika i poboljšanu zaštitu za djecu. Jednako je poboljšana i sigurnost pri udaru u pješaka, iako s 51% to nije bilo dovoljno za minimalnih 60% u ovom testu, a što bi novom D-Maxu umjesto četiri donijelo pet zvjezdica.

Sa svojim zadnjim kliznim vratima i inovativnim dizajnom, Ford B-Max je postigao pet zvjezdica. Ford je tako i bez klasičnih B nosača krova na sredini karoserije uspio ostvariti odlične rezultate, i to zahvaljujući konstrukcijskom rješenju koje se ponaša kao B nosač onda kada su vrata zatvorena. Euro NCAP je utvrdio da sigurnost ovim rješenjem nije narušena, pa je B-Max zabilježio 92 posto za zaštitu odraslih putnika. Fordov mali MPV također dolazi s Active City Stop, AEB sistemima koji pomažu vozaču bi se postigla maksimalna efikasnost kočnenja u slučaju nužde, a koji su prethodno nagrađeni pod Euro NCAP Advanced testiranjem.

Novi Volvo V40 postigao uvjerljivih pet zvjezdica i postao najbolji automobil svog segmenta od kada postoje EuroNCAP testiranja. Ono po čemu se V40 posebno razlikuje od drugih automobila inovativna tehnologija zračnih jastuka za pješake koja se nalazi u standardnoj opremi za cijelu gamu V40 modela. U slučaju sudara s pješakom, senzori detektuju udarj, sistem otpusti poklopac motora i istovremeno se u djeliću sekunde napuhuje zračni jastuk. Pješački zračni jastuk podiže poklopac motora i djelimično pokriva A nosače krova čime pruža veću zaštitu za pješake. U Euro NCAP testovima ovo rješenje donijelo je 88% bodova za V40 u zaštiti pješaka, što je najbolji rezultat ikada postignut u ovom segmentu testiranja.

Popis pet odlikaša na Euro NCAP-u zaključili su Renault Clio četvrte generacije, nova KIA Cee'd i treća generacija Audija A3. U poređenju sa svojim prethodnicima, između ostalih poboljšanja, ova najnovija generacija kompakta nudi znatno bolju zaštitu pješaka.