auto
0

Paklena BMW-ova jedinica

Sarajevo-X
BMW širi motornu ponudu serije 1 novim top modelom oznake 130i, ispod čijeg se poklopca nalazi redni šestak snage 258 KS.

Ovaj motor nije nov i već se ugrađuje u ostale BMW-ove modele. Jedinici odlično pristaje, a iz zapremine od 3 litre razvija već pomenutih 258 KS uz 300 Nm obrtnog momenta. Performanse su vrhunske, ubrzanje do 100 km/h traje 6.2 sekunde, dok će iz lijeve trake auto puta pomaknuti sve druge kompakte zahvaljujući maksimalnoj brzini od 250 km/h (elektronski limitirana). Prema podacima BMW-a, nije ni pretjerano žedan, tako u prosjeku "popije" 9 litara na 100 km.

Ako neko odljepi oznaku 130i, ovu jedinicu ćete moći prepoznati po alu-felgama od 17’ (serijski), kromiranim detaljima prednje maske i dvostrukoj ispušnoj cijevi. Propustite li ove detalje, teško da ćete znati šta Vas je upravo preteklo. Jasno je da je vizuelno odvajanje od drugih jedinica minimalno, a takvo stanje prati i unutrašnjost. Tu ćete prije osjetiti, nego vidjeti promjene, prije svega zbog sportskih sjedišta, ali i kožom obloženog volana, ručice mjenjača...

Zanimljivo je i to da će BMW kao dodatnu opremu uz ovaj model ponuditi i "Active Steering", koji se do sada nije nudio uz najmanji BMW. Ukratko rečeno, radi se o sistemu koji mijenja direktnost volana, pa je pri manjim brzinama volan jako direktan, dok se povećanjem brzine mijenja omjer i za skretanje trebate mnogo više okrenuti volan. Ovaj sistem povećava sigurnost, ali i užitak u vožnji.

Javnost će superjedinicu prvi puta uživo moći vidjeti na Ženevskom sajmu, a u prodaju dolazi u septembru. Jedina nepoznata stvar vezana za 130i je cijena, koju BMW još nije objavio.

B. K.

Vezani članci