Proglašenje u januaru
8

Ovo su finalisti izbora za najbolji automobil godine

D. B.
Uža lista kandidata za najbolji automobil godine, odnosno za nagradu Car of the Year 2023, objavljena je i sastoji se od sedam automobila.

Žiri koji je sastavljen od 60 članova iz nekoliko evropskih zemalja napravio je selekciju automobila s liste od 27 kandidata tako da je preostalo sedam finalista. Zanimljivo, svaki od njih ima neku formu elektrifikacije ukoliko nisu potpuno električni.

Finalno glasanje će biti obavljeno početkom januara te će tada biti poznat pobjedni izbora za najbolji automobil godine. Svečana ceremonija proglašenja bit će održana 13. januara 2023. godine tokom 100. izdanja Sajma automobila u Briselu.

Finalisti izbora za najbolji automobil godine su Jeep Avenger, Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X i Volkswagen ID. Buzz.

Prošlogodišnnji pobjednik je bila Kia EV8 i to je bio prvi put za južnokorejskog proizvođača, a ovaj model je pobijedio rivale Renault Megane E-Tech Electric i Hyundai Ioniq 5.

Car of the Year je međunarodna nagrada koju dodjeljuje žiri sastavljen od automobilističkih novinara iz Evrope. Cilj je pronaći jednog pobjednika, tako da kategorija, potkategorija i klasa nema.