Uoči predstavljanja
21

Otkriven izgled novog BMW-a Z4

Klix.ba
Čekanje je završeno, jer su se na internetu pojavile fotografije koje otkrivaju izgled nove generacije BMW-a Z4.

Čini se da su zaista fotografije modela Z4 "procurile" u javnost prije zvaničnog predstavljanja roadstera zakazanog za 23. august na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance.

Na fotografijama je model M40i koji će biti na samom vrhu ponude. Profil roadstera se razlikuje u odnosu na Z4 Concept koji je BMW predstavio prošle godine na Pebble Beachu. Koncept je imao nešto agresivniji prednji branik s masivnim usisnicima zraka. Produkcijska verzija ima nekoliko interesantnih detalja kao što su crni paneli ispod bubrežaste rešetke hladnjaka koja izgleda nešto veća po proporcijama od svega ostalog na prednjoj maski Z4 Roadstera.

Prednja svjetla su više zaobljena u odnosu na tanka koja je imao koncept. Čini se kao da je BMW "prepisao" dizajn Fiata 124 Spyder te dodao svoju bubrežastu rešetku kako bi Z4 izgledao drugačije. To se možda čini samo zbog ugla fotografija, ali je dizajn definitivno drugačiji od očekivanog.

Z4 izgleda mnogo bolje s boka, ali možda i malo previše prefinjeno za automobil koji bi trebao predstavljati BMW-ov sportski model. Oštre ivice koje su se isticale na konceptu su imale nešto jaču "poruku".

Dobra vijest je svakako stražnji dio koji nadoknađuje nedostatak stila na drugim segmentima. Odlično je dizajniran i stražnji difuzor koji privlači pažnju. Na fotografijama se vidi i da automobil ima dosta crnih sjajnih detalja.

Što se tiče performansi, špekuliše se da će Z4 M40i pokretati isti 3,0-litarski motor iz ostalih M40i modela. Ako to bude slučaj, verzija za evropsko tržište će isporučivati 335, a za američko 382 KS. Novi roadster će dobiti standardni osmostepeni automatski mjenjač.