Novo zatezanje bora
17

Osvježena Alfa Romeo 4C stiže naredne godine, manuelni mjenjač neće biti u ponudi

Klix.ba
Sportski model kompanije Alfa Romeo, 4C u coupe i kabriolet verzijama, zategnuo je bore u januaru prošle godine, a sada talijanski proizvođač priprema novo osvježenje.

Autocar piše da će Alfa Romeo 4C dobiti tehnička poboljšanja, ali i da neće biti dostupan s manuelnim mjenjačem. Ove informacije je potvrdio jedan od šefova kompanije Roberto Fedeli, koji je nagovijestio da će osvježeni 4C debitovati krajem naredne godine, dok će prodaja početi u januaru 2019. godine. "Džepna raketa" će vjerovatno dobiti novi motor, a ovjes i upravljanje će biti poboljšani.

Aktuelni 4C dobija kritike zbog ponašanja na cesti i nepredvidljivog upravljanja, a inžinjeri žele riješiti te probleme implementacijom novih i boljih tehnologija. Jednostavno rečeno, oni žele napraviti 4C automobilom kakav bi trebao biti.

Model 4C pokreće Alfin 1,75-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji isporučuje 237 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h automobil ubrzava za nešto više od 4 sekunde, dok njegova maksimalna brzina iznosi 257 km/h.

Obnovljeni model će dobiti i nove boje karoserije, a bit će dostupne i nove opcije prilagođavanja automobila. Očekuju se i novi naplaci, kao i boje unutrašnjosti.

Fedeli je također potvrdio da nadolazeći Alfini, Maseratijevi i Ferrarijevi modeli neće biti ponuđeni s manuelnim mjenjačem. Razlog za to je izuzetno mala potražnja. Ferrari je u Californiji investirao 10 miliona dolara u razvoj manuelnog mjenjača, ali je prodao samo dva automobila.