Zbog niske potražnje
0

Opel zatvara tvornicu mjenjača u Austriji

Klix.ba
Slaba potražnja za automobilima s ručnim mjenjačem, kao i Opelovi planovi da od 2028. postane 100% električna marka počinju pokazivati svoje rezultate. Nakon više od četiri decenije rada biće zatvorena fabrika mjenjača u Austriji.

Izgrađena 1982., tvornica u Aspernu, u blizini Beča, specijalizirana je za izradu ručnih mjenjača za Opelove modele. Tvornica je razvijena iz austrijske inicijative za podršku automobilskoj industriji, u saradnji s General Motorsom, koji je u to vrijeme bio vlasnik njemačkog brenda.

Zbog promjena kroz koje automobilska industrija trenutno prolazi, Stellantis (trenutni vlasnik Opela) najavio je zatvaranje tvornice nakon više od 40 godina od otvaranja. Prema austrijskom zakonu, ova odluka dolazi nakon što su sindikati i lokalne vlasti također obaviješteni da će oko 300 ljudi biti otpušteno.

Prema saopštenju iz grupacije Stellantis, odluku nije bilo lako donijeti, ali smanjena potražnja za ovom vrstom mjenjača, kao i planovi za prelazak na 100% električni program od 2028. bili su čimbenici koji su doprinijeli tome. Iz Opela su također naveli da nije određen tačan datum za konačno zatvaranje tvornice, ali da je proces započeo.

Tako će oni koji će ostati bez sadašnjeg posla biti podržani kroz kurseve i edukacije stručne prekvalifikacije, uključujući i edukaciju unutar grupe. Ko ne bude želio takav ''rastanak'', prestankom obavljanja djelatnosti ulazi u program zaštite prema ugovoru o radu. Ovo je još jedan korak u procesu koji je Stellantis započeo ove godine s ciljem smanjenja troškova. Ovaj plan uključuje zatvaranje tvornica, ali i smanjenje troškova osoblja.

Još 2018. GM je imao plan zatvaranja ove tvornice, ali je prodaja Opela PSA Grupaciji prolongirala taj potez. Tvornica je imala kapcitet za proizvodnju preko pola miliona motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i više od 700.000 ručnih mjenjača sa pet i šest stepeni prenosa za 1,2 i 1,4-litarske motore.