Do "stotke" za 2 sekunde
5

Zeekr 001 FR ima četiri električna motora i razvija 1.248 KS

D. B.
Kompanija Zeekr zvanično je predstavila model pod nazivom Zeekr 001 FR, koji pokreću četiri električna motora.

Kada se razmišlja o performansama, obično Zeekr nije prva asocijacija, no to bi se moglo uskoro promijeniti jer je ova kompanija predstavila nevjerovatan model s oznakom 001 FR.

Zeekr 001 FR se smatra rivalom Teslinom Modelu S Plaid, posjeduje četiri električna motora koji ukupno isporučuju 1.248 KS i 1.280 Nm obrtnog momenta. Riječ je o brojkama koje su karakteristične za hiperautomobile, tako da nije iznenađenje što od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,07 sekundi. Ipak, maksimalna brzina je ograničena na 280 km/h, dok Model S Plaid dostiže 322 km/h.

Kako bi se nosio s ekstremnim performansama, model ima specijalnu tehnologiju hlađenja i motore "umotane" u karbonska vlakna, a to im pomaže da rade optimalno. Međutim, vrhunac performansi je dostupan samo u periodima od po 10 sekundi i kada je baterija napunjena više od 50 posto.

Motore napaja baterija kapaciteta 100 kWh koja sadrži 800V tehnologiju i "multifunkcionalni elastični među sloj", koji "znatno poboljšava gustinu energije, rasipanje toplote i sigurnost". Domet nije otkriven, no poznato je da se baterija napuni od 10 do 80 posto kapaciteta za samo 15 minuta.

Pogon s četiri motora osigurava impresivno upravljanje, dok točkovi omogućavaju automobilu da se okreće poput tenka za 360 stepeni.

Za zaustavljanje se brine kočioni sistem visokih performansi, naprijed su Brembo (420 mm) karbon-keramički diskovi te kočiona kliješta AP Racing s deset klipova. Nazad se nalaze diskovi (410 mm) s kočionim kliještima s četiri klipa.

Zeekr 001 je opremljen agresivnim body kitom koji uključuje prednji spliter, pragove, stražnji difuzor i veliko stražnje krilo. Krov je također napravljen od karbonskih vlakana, kao i kućišta bočnih retrovizora. Na automobilu su 22-inčne aluminijske felge s gumama visokih performansi.