Noviteti
0

FOTO / Volvo XC90 za modelsku 2011. godinu

Sarajevo-x.com
Volvo XC90 je uspješan automobil sa brojnim inovacijama, koje su SUV-segmentu automobila dale novu dimenziju, te rezultirale vodećim prodajnim rezultatima na većini tržišta.
Tokom godina, Volvo je konstantno dorađivao XC90, kako bi pojačao njegovu konkurentnost. Proslavljeni SUV sa sedam sjedišta sada je dobio još sofisticiranije linije i materijale, te još bolje vozne mogućnosti, bez narušavanja sigurnosnih i ekoloških kvaliteta.

Eksterijer

Volvo XC90 krasi moderan i elegantan nastup. To je prostran i fleksibilan crossover-model koji kombinuje vozne osobine klasičnog automobila sa prostranošću i prodornošću klasičnog SUV-a. XC90 je dizajniran da ponudi elegantan, mišićav i robustan dojam.

To je postignuto sa nekoliko detalja, kao što su maska hladnjaka sa više hroma i branici sa većim udjelom karoserijske boje. Sve verzije XC90 posjeduju bočne zaštite i kvake na vratima u boji karoserije. Tu je i nova Flamenco crvena boja karoserije. Volvo XC90 je dostupan i u još ekskluzivnijoj Executive-verziji, te atraktivnoj R-Design izvedbi koja naglašava sportski karakter ovog vozila.

Enterijer

Putnička kabina Volva XC90, izuzetno je prostrana, a krasi je moderan dizajn i kvalitetni materijali. Sedam sjedišta nude se standardno na većini tržišta. Sva se putnička sjedišta daju preklopiti u potpuno ravan utovarni prostor. Fleksibilnosti upotrebe doprinosi i dvodijelni poklopac prtljažnika.

Šasija Volvo XC90 je građen kao putnički automobil, poput klasičnih Volvo-limuzina. Šasija je podešena za stabilnu i kontrolisanu vožnju, bez štetnog uticaja na udobnost. Dodatna prednost je AWD-pogon na sve točkove, koji pogonsku snagu automatski prenosi na onu pogonsku osovinu koja ima bolji kontakt sa podlogom. Tu je i napredni DSTC-sistem dinamičke kontrole stabilnosti i trakcije, koji stabilizuje automobil u slučaju proklizavanja.

Ponuda motora

Volvo XC90, dostupan je sa nekoliko vrhunskih pogonskih jedinica. Benzinsku ponudu čine 3.2 litarski atmosferski redni šestocilindraš sa 243 KS, te 4.4 litarski V8-benzinac sa 315 KS, najkompaktniji i najčistiji motor ovakve konfiguracije u segmentu, dok ljubitelji dizelaša mogu izabrati 2.4 litarski redni petocilindraš sa 163 KS (D3) i 185 KS (D5).

Sigurnost

Kao i svaki Volvo i XC90 je krcat sigurnosnim sistemima. Posebno vrijedi izdvojiti Roll Stability Control (RSC) i Roll-Over Protection System (ROPS), namijenjeni prevenciji prevrtanja, odnosno zaštiti prilikom prevrtanja. Tu je i kamera za vožnju unazad, te poznati SIPS i WHIPS-sistemi.