Jedinstvena saradnja
0

Volvo i Vattenfall razvijaju novi električni hibrid

Sarajevo-x.com
Od 2012. godine, Volvo pokretan na struju iz utičnice će postati stvarnost. Švedska firma za električnu energiju Vattenfall i Volvo pokreću zajednički industrijski projekat, kojim će na tržište plasirati hibridni plug-in automobil. Visoko napredna tehnologija znatno će smanjiti štetni utjecaj na okolinu, kojeg proizvodi današnji saobraćaj. Uz to, hibridni električni automobil će biti praktičniji - jer ćete ga moći napuniti energijom kod kuće, a i značajno će smanjiti troškove za gorivo.

U januaru 2007. Volvo i Vattenfall pokrenuli su zajednički projekat s ciljem testiranja i stvaranja plug-in tehnologije. Njihova je saradnja sada podignuta za stepenicu više.

"Ulažemo u industrijski poduhvat kako bismo počeli serijski proizvoditi električne hibride u Švedskoj 2012. godine. Bit će to automobili koji će istovremeno moći biti pokretani na električnu energiju i dizel. Ovo je važan segment našeg poslovnog razvoja, a saradnja s Vattenfallom će nam omogućiti da učinimo veliki korak prema proizvodnji automobila s još manjim utjecajem na okolinu“, ističe Stephen Odell, predsjednik i izvršni direktor korporacije Volvo Car.

Vattenfall i Volvo vjeruju da će serijska proizvodnja hibridnih automobila te razvoj infrastrukture stvoriti nova radna mjesta i pomoći Švedskoj da zadrži vodeću poziciju u razvoju napredne, ekološki osvještene tehnologije.

Automobil koji se napaja kod kuće

Jedna od najvećih prednosti hibridne plug-in tehnologije je ta što automobil možete napuniti energijom jednostavno preko kućne utičnice na zidu.

"Želimo skrenuti pažnju na važnost koju će električna energija odigrati u rješavanju klimatskih problema. Preko naše saradnje s Volvom nadamo se da ćemo ubrzati uvođenje električnih automobila na tržište. Zajedno razvijamo tehnologiju sljedeće generacije koja se temelji na plug-in automobilima, koji će moći biti punjeni na različite načine“, pojašnjava Lars G Josefsson, predsjednik i izvršni direktor Vattenfalla.

Razvoj hibridnih električnih automobila će financirati obje kompanije. Volvo će proizvoditi automobile, a Vattenfall će razviti sisteme punjenja automobila energijom i rješenja za opskrbu automobila strujom.

Inovativna ekološka tehnologija

Električna energija vrlo je prikladna kao pogonski izvor za automobile. Električni motor ima visoku efikasnost i troši samo petinu energije koja je potrebna automobilima pokretanim na fosilna goriva. Doduše, cijena električnih hibrida će biti nešto veća nego kod klasičnih automobila. Razlog je taj što su baterije još uvijek skupe. No, pokretanjem automobila na električnu energiju troškovi goriva će se srezati za jednu trećinu u usporedbi sa dizelom.

Vattenfall će ponuditi korisnicima posebnu mogućnost napajanja energijom dobivenom od vjetra ili vode kao alternativu standardnom miksu električnih izvora. Lars G Josefsson vidi mnogostruku korist od električnih hibrida, čak i onda kada električna energija ne dolazi od obnovljivih izvora.

"Korištenjem električne energije izbjegavamo emisije koje stvaraju automobili. Umjesto benzina ili dizela, energija dolazi od velikih izvora kao što su elektrane. A Vaterfall se veoma trudi eliminisati štetne emisije karbon dioksida u svojim postrojenjima. U Švedskom Vatterfallu gotovo sva proizvodnja energije može biti bez štetnih emisija“, ističe Lars G Josefsson.

Električni hibridni automobili će biti pokretani moćnim električnim motorima, pogonjenim uz pomoć litijskih baterija. Njima je potrebno oko pet sati da se napune preko standardne utičnice. No baterije se napajaju i svaki put kada vozač zakoči.

"Većina vožnji automobilom kratkog je dometa, npr. od kuće do posla. Naš proizvod će moći zadovoljiti ove saobraćajne potrebe. A za duža putovanja automobil namjeravamo opremiti nekim od visoko efikasnih Volvo dizelskih motora“, napominje Stephen Odell.

Pokazni automobili već od ljeta

Tokom ljeta 2009. tri pokazna Volvo V70 modela će biti prezentirana javnosti. Pokazni automobili će prikupljati informacije o željama i potrebama vozača u pogledu novih tehnologija, nastojat će odrediti vozne navike te utvrditi načine na koje vozači žele svoje automobile opskrbljivati energijom. Vattenfall će testirati različite koncepte brzog punjenja kod kuće ili na energetskim stanicama na javnim mjestima koje će od 2012. postati stvarnost. Pokazni automobili također su korak prema serijskoj proizvodnji hibridnih električnih modela posebno dizajniranih za potrebe tržišta.