Novi član porodice
155

Volkswagen predstavio mali crossover Taigo

D. B.
Volkswagen je svojoj ponudi crossovera dodao novi model nazvat Taigo.

Taigo je mali crossover koji se očekuje već neko vrijeme jer je Volkswagen najavio da će na evropsko tržište plasirati brazilski Nivus s drugačijim imenom, kao i da će ga proizvoditi u Španiji.

Taigo je dug 4,26, širok 1,75 i visok 1.49 metara, što znači da je malo duži, uži i niži od modela T-Roc, odnosno duži od modela T-Cross bez obzira da li se radi o standardnom ili modelu s produženim međuosovinskim rastojanjem. U slučaju modela Taigo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.566 mm, čime je malo duže od standardnog T-Crossa, ali kraće od produžene verzije.

VW prodaje i T-Roc s različitim međuosovinskim rastojanjem, a svako od njih je duže u odnosu na Taigovo. Također, u prodaji je i T-Roc Convertible.

Taigo predstavlja elegantniju alternativu T-Crossu jer je usvojio "coupeovsku liniju krova". Dizajn je uveliko prenesen od modela Nivus namijenjenog brazilskom tržištu. Za unutrašnjost važi isto jer je također posuđena od Nivusa, ali Taigo ima nešto ljepše kontrole klima uređaja posuđene od obnovljenog Tiguana i Arteona. Stoga unutrašnjost izgleda poznato svima koji su bili u modelima T-Cross i Polo.

Taigo će biti dostupan samo s benzinskim motorima i pogonom na prednje točkove. U ponudi će biti trocilindrični 1,0-litarski i snažniji četverocilindrični 1,5-litarski benzinski motor. Manji razvija 95 i 110 KS, dok veći isporučuje 150 KS. Ovisno o odabiru motora, Taigo dolazi sa petostepenim ili šestostepenim manuelnim, odnosno sedmostepenim automatskim mjenjačem.

Od matrix LED svjetala do djelomično autonomne vožnje (level 2), Taigo je bogato opremljen za jedan crossover iz B segmenta. Također, može imati 9,2-inčni ekran osjetljiv na dodir, bežično punjenje, 18-inčne felge te različite sisteme za pomoć vozaču. Uprkos liniji krova, zapremina prtljažnika iznosi 438 litara, što je uporedivo s "kutijastim" modelom T-Cross.

VW planira prodavati mali crossover Taigo s pet sjedišta u Evropskoj uniji, Turskoj i Africi.