Noviteti
0

Toyota - novi Land Cruiser V8

FENA
Toyota će u proljeće 2008. godine početi prodavati novu verziju Land Cruiser V8 umjesto dosadašnje verzije Land Cruiser 100.

I dok karoseriju treba dobro zagledati u detalje kako bi se vidjele nove izmjene, glavna novost kod Land Cruisera V8 sakrivena je ispod lima. Toyota Land Cruiser V8 izrađen je na potpuno novoj platformi koja ima međuosovinski razmak 2,85 metara, dok je ukupna dužina narasla za 6 centimetara i sada iznosi 4,95 metara, dok je širina karoserije sa 1,97 metara ostala skoro nepromijenjena.

Ispod limene karoserije krije se nova tehnika. Za pogon se koriste benzinski i dizelski motori. Novi je dizelski 4.5 litreni V8 motor koji ima standardnu oznaku D-4D i razvija najveću snagu 286 KS i najveći okretni moment 650 Nm. Ovaj novi V8 dizelski motor serijski se isporučuje u kombinaciji sa automatskim mjenjačem sa pet stupnjeva prijenosa. Ova kombinacija motora i mjenjača ima prosječnu potrošnju dizelskog goriva od 10,2 l/100km. Benzinska ponuda motora počinje sa 4.7 litrenim V8 motorom najveće snage 288 KS i najvećeg okretnog momenta 445 Nm. Ovaj motor serijski dolazi sa automatskim mjenjačem sa pet stupnjeva prijenosa.

Novi Land Cruiser ima ugrađen sustav AVC (Active Height Control) automatske regulacije visine karoserije ovisno od opterećenja vozila, a na raspolaganju je i sustav AVS (Adaptive Variable Suspension) koji automatski podešava tvrdoću ovjesa zavisno od vrste podloge po kojoj se vozi. Novi sustav KDSS (Kinematic Dynamic Suspension System) se sastoji od hidraulički upravljanih stabilizatora prednje i stražnje osovine koji osiguravaju optimalan kontakt kotača s podlogom. Novi kralj off-roada prvi će put javnosti biti predstavljen u akciji krajem ovog mjeseca u Sankt Petersburgu.