Noviteti
12

Škoda otkrila konceptni Yeti Xtreme

Klix.ba
Ubrzo nakon preliminarne najave Škoda je u potpunosti otkrila svoj konceptni model Yeti Xtreme koji će publika premijerno moći vidjeti 28. maja na obalama austrijskog jezera Wörthersee.

Opisan kao "kompaktni SUV s rally ambicijama", mat sivi Yeti karakteriše agresivan karoserijski kit i integrisani veliki usisnici zraka u prednjem odbojniku. Na rally automobile svakako asociraju raskošno prošireni blatobrani i zaštita donjeg dijela automobila, a tu je i mogućnost podizanja odnosno spuštanja karoserije.

Kočnice su "posuđene" sa modela Octavia RS, a automobil je postavljen na 17-inčne felge na kojima su terenske gume.

Unutrašnjost je dobila četiri zasebna Recaro sjedišta na kojima su sigurnosni pojasevi sa četiri tačke vezanja. Obloge vrata napravljene su od karbona, a za podnicu je korišten aluminij. Pod poklopcem motora se krije četverocilindarski 1,8-litarski turbo-benzinski motor koji razvija 150 KS i 250 Nm obrtnog momenta.

Prijenos snage preko obje osovine vrši se putem 6-stepenog DSG automatskog mjenjača sa dva kvačila. Yeti Xtreme od 0 do 100 km/h stiže za 9 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 192 km/h. Pored konceptnog Yetija, Škoda će u Austriji premijerno pokazati i konceptni CitiJet, što je zapravo gradski model Citigo u "topless" varijanti.