Dostiže 296 km/h
54

Predstavljen Porsche 911 GT3 RS s 518 KS

D. B.
Porsche 911 GT3 RS je konačno predstavljen i donosi značajna poboljšanja hlađenja i aerodinamike koja unapređuju njegove mogućnosti.

Novi centralni hladnjak je zamijenio trostruki sistem prethodnog modela te je time oslobođen prostor za postavljanje novih aktivnih aerodinamičkih elemenata naprijed. Automobil stvara 409 kilograma downforcea pri brzini od 200 km/h, dvostruko više od prethodnika 991,2 generacije, odnosno 860 kilograma pri brzini od 285 km/h. Novi GT3 RS posjeduje i sistem smanjenja otpora, što je prvi put u slučaju produkcijskog Porschea.

Automobil pokreće atmosferski 4,0-litarski 6-cilindrični motor koji razvija 518 KS zahvaljujući novim bregastim osovinama, a motor je uparen sa sedmostepenim PDK mjenjačem.

GT3 RS od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,2 sekunde i dostiže maksimalnih 296 km/h. Za zaustavljanje se brinu kočionih kliješta sa šest cilindara naprijed i četiri cilindra nazad, dok je veliki Porsche Ceramic Composite Brake kočioni sistem opcija. Na automobilu su 20 i 20-inčne lagane felge s centralnim šarafom.

Težina je smanjena zahvaljujući upotrebi CFRP-a, tako da je automobil težak svega 1.482 kg. Ovaj materijal je korišten za vrata, prednja krila, sjedišta i drugo.

Porsche nudi kupcima Clubsport paket potpuno besplatno, a on uključuje šipku protiv prevrtanja, pojaseve u šest tačaka i protivpožarni aparat. Automobil jej dostupan i s Weissach paketom koji donosi dosta dodatne opreme, ali i više košta. Podrazumijeva karbonsku završnu obradu niza komponenti eksterijera, kao i dodatne dijelove od CFRP-a poput prednjih i stražnjih stabilizatora. Oni koji odaberu paket Weissach mogu dobiti i opcione magnezijske felge koje su lakše od pomenutih.

Vozaču su na raspolaganju tri moda, Normal, Sport i Track. U modu Track su moguća osnovna podešavanja ovjesa, diferencijala i slično. Upravljač ima četiri rotirajuće kontrole za individualna podešavanja, kao i DRS dugme.