Noviteti
0

Otkriven Volkswagen Golf GTD

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je otrila novi Golf GTD uoči njegovog debija na Sajmu automobila u Ženevi.

Novi Golf GTD ima EA288 motor. Radi se o 2,0-litarskom četverocilindričnom common rail agregatu koji razvija 181 KS i 380 Nm obrtnog momenta, što je povećanje u odnosu na Mk6 GTD za 13 KS i 30 Nm obrtnog momenta, koji ima stariji EA827 dizelaš istog kapaciteta.

Među promjenama su novi lakši klipovi i komponente ventila u cilju smanjenja trenja i unapređenja termičkih svojstava, kao i prerađeni izduvni sistem i niža kompresija.

Motor je uparen sa standardnim šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok je šestostepeni DSG mjenjač s duplim kvačilom dostupan kao opcija. Automobil ima pogon na prednje točkove.

Volkswagen tvrdi da Golf GTD, koji je težak 1.302 kg, od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 230 km/h. Poređenja radi, Golf GTD šeste generacije do "stotke" stiže za 8,1 sekundu, a maksimalna brzina je 222 km/h.

Novi Golf GTD s jednim litrom goriva može preći 28,6 km, a emisija CO2 iznosi 109 g/km. "Šestica" je prelazila 5,9 km manje s jednim litrom goriva, a emisija CO2 je bila veća za 30 g/km.

Golf GTD se razlikuje od ostalih standardnih modela sedme generacije Golfa po nekoliko dizajnerskih karakteristika od kojih neke dijeli sa novim GTI-jem. Tu spadaju izmijenjeni branici, širi pragovi, istaknutiji spojler iznad vrata prtljažnika, stražnji difuzor, hromirana izduvna cijev i standardni 17-inčni točkovi s gumama dimenzija 225/45. Automobil je opremljen i sportskim ovjesom.

U unutrašnjosti je Golf sa najsnažnijim dizelskim motorom dobio sportska sjedišta, crni plafon, sportski upravljač, papučice od nehrđajučeg čelika i različite detalje sa oznakom GTD.