Noviteti
84

Novi Renault Megane stigao u BiH

Piše: E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
Nakon lokalne promocije službeno je započela prodaja Renault Mégana četvrte generacije na bosanskohercegovačkom tržištu. Novi Mégane odiše jedinstvenim stilom u kompaktnoj klasi i postavlja nova mjerila u ponudi high-tech tehnologije. Novi Mégane na bh. tržište dolazi s četiri tradicionalno bogata paketa opreme i sedam modernih pogonskih agregata s početnom cijenom od 26.900 KM sa PDV-om.

Niti jedan prethodni model Mégana nije ovoliko podigao prašinu u matičnom kompaktnom segmentu kao četvrta generacija, čija prodaja je službeno krenula na bosanskohercegovačkom tržištu. Njegov izgled je jedinstven i provokativan, a unutrašnji ambijent svijet za sebe. No, vrhunac Méganovog dolaska na tržište prati nenadmašni arsenal napredne tehnologije s kojom ovaj zavodljivi Francuz unosi nemir u kompaktoj klasi.

Renaultova nova modularna platforma CMF/CD omogućila je ugradnju tehnologija, do sada rezervisanih za automobile iz viših segmenata. Stoga Novi Mégane premijerno u kompaktnu klasu donosi jedinstvenu 4Control šasiju, koja je isključivo dostupna u serijskoj opremi kod modela GT.

Širina dostupnosti tehnoloških dodataka kod drugih verzija uključuje: sistem R-Link 2 sa multimedijskim ekranom najvećim u segmentu od 8,7 inča, zatim Full LED Pure Vision LED dnevna svjetla, električno preklopiv Head-Up display, Sistem LDW - sistem upozorenja o promjeni vozne trake, indikator za prekoračenje brzine i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova + automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, te Sistem za parkiranje Slobodne ruke - Easy Park Assist + Kamera za vožnju unazad.

Novi Renault Mégane na bh. tržište stiže sa četiri tradicionalno bogata paketa opreme i to sa novom nomenkalturom naziva: Life, Zen, Intens i Bose. U ponudi ostaju dvije unikatne linije opreme, GT Line koja se naslanja na treću razinu Intens, kao i unikatni GT, posebno dorađenu izvedbu od strane odjela Renault Sport.

Atraktivni dizajn moguće je oplemeniti sa 11 različitih vanjskih boja karoserije, od čega je sedam metalik i tri metalik posebne boje (bijela Perla, crvena Flamme i plava Iron). Standardni točkovi su veličine 16 inča, a u skladu sa razinom opremljenosti i stilom automobila, dostupni su aluminijski naplatci u veličinama od 16, 17 i 18 inča.

Ponuda pogonskih jedinica objedinjuje samo najbolje u percepciji efikasnosti i niske potrošnje goriva, a bh. kupcima u prodajnoj mreži na raspolaganju će biti četiri benzinske i tri dizelske verzije sa ručnim i EDC automatskim mjenjačima sa dvostrukim kvačilom: • SCe 115

• Energy TCe 100 • Energy TCe 130 • Energy TCe 130 EDC • Energy TCe 205 GT EDC • Energy dCi 90 • Energy dCi 110 • Energy dCi 110 EDC • Energy dCi 130

Startni model na bh. tržištu Mégane Life SCe 115 košta 26.900 KM sa PDV-om, a ulazni model uključuje respektabilnu listu standardne opreme koja od važnijih dijelova uključuje: sistem za kontrolu stabilnosti ESP + Sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova ASR, sistem protiv blokiranja točkova ABS s razdjelnikom kočione sile (EBD) + Sistem aktivne pomoći pri kočenju u nuždi, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici HSA, vozačev i suvozačev zračni jastuk + Bočni sigurnosni zračni jastuci sprijeda + Zračne zavjese, sistem za kontrolu pritiska zraka u gumama, tempomat i limitator brzine, električno podesiva i grijana vanjska ogledala, indikator promjene stepena prenosa, halogena prednja svjetla, ručni klima uređaj, LED dnevna svjetla, impulsno podizanje prednjih stakala, Renault kartica, vanjska ogledala s LED pokazivačima smjera, radio Bluetooth, USB, AUX...