Noviteti
0

Novi Renault Espace bit će kombinacija monovolumena i crossovera

Klix.ba
Tako tvrdi Renaultov dizajner Laurens van den Acker. Uz činjenicu da se evropski kupci monovolumena lagano okreću crossover automobilima, Renault će novim Espaceom napraviti automobil koji bi istovremeno trebao odigrati ulogu monovolumena, ali i crossovera.

"Putnici bi tako dobili priliku putovati ugodno i uz to iz putničke kabine imati odličan pogled na svijet", kaže dizajner i direktor odjela konceptnih vozila, Axel Breun. Novi Espace bit će prvi Renault koji će koristiti novu modularnu platformu CFM1 koja je razvijena u saradnji sa Nissanom.

Automobil će se prodavati i na kineskom tržištu, zajedno sa modelima Koleos, Megane, Fluence, Laguna i Scenic. Renault je za početak proizvodnje novog Espacea i Lagune u tvornicu Douai u sjevernoj Francuskoj, gdje se u ovom trenutku proizvodi Scenic, investirao 420 miliona eura.

Konceptni Espace trebao bi biti prikazan na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu, dok bi se produkcijska verzija trebala pojaviti naredne godine na Sajmu automobila u Ženevi.