Noviteti
6

Novi NSX Type R trebao bi biti u prodaji 2018. godine

Klix.ba
U Hondi su najavili da će se druga generacija Honde/Acure NSX Type R na tržištu pojaviti 2018. godine. Dodatno olakšan automobil bi s hibridnim pogonom trebao ponuditi više od 608 KS.

Iako druga generacija dugo očekivane Honde NSX još uvijek nije stigla u prodajne salone, iz japanske automobilske kompanije već su stigle najave o njenoj snažnijoj varijanti uz koju tradicionalno stiže dodatak Type R. Šef inžinjerijskog odjela Honde, Ted Klaus, rekao je da će model NSX Type R biti u prodaji 2018. godine.

Kombinovana snaga hibridne konfiguracije trebala bi iznositi više od 608 KS. Poređenja radi, iz Acure (američka filijala Honde) su najavili da druga generacija NSX-a, koju pokreću 3,5-litarski benzinski biturbo V6 motor i tri elektromotora, nudi 557 KS.

Zvaničnih podataka još uvijek nema, ali se pretpostavlja da masa standardnog NSX-a druge generacije iznosi od 1.600 do 1.700 kilograma. Ukupna masa NSX-a Type R bit će 1.550 kilograma, a uštede će se ostvariti korištenjem karbona za proizvodnju pojedinih karoserijskih elemenata. Automobil bi od 0 do 100 km/h trebao stizati za 3 sekunde.

Pored dodatnih konjskih snaga i smanjenja ukupne mase, novi NSX Type R imat će dorađen ovjes, bolje kočnice, nove karoserijske aerodinamičke komponente, posebne felge i nekolicinu izmjena u unutrašnjosti. Dok čekamo NSX Type R, većina se slaže da je već dovoljno atraktivan i standardni NSX.

Vezani članci