Promocija u Sarajevu
39

FOTO / Novi Audi A3 i osvježeni Q5 stigli u BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D.Sekulić/Klix.ba)
Audi je danas zvaničnom promocijom u prostorijama ASA Prevent grupacije u Sarajevu na tržište Bosne i Hercegovine uveo novi Audi A3, ali i detaljno osvježeni Audi Q5.

Još 1996. godine Audi je na tržište plasirao premium segment kompaktnih vozila s modelom A3, a sada je već treća generacija ovog uspješnog modela spremna za tržište. Novi A3 tehnološki je vrlo napredan automobil koji obiluje inovacijama na svim područjima.

Audi tehnologija izuzetno lagane karoserije pomogla je da karoserija ovog privlačnog automobila s troja vrata – u odnosu na prethodni model, bude do 80 kg lakša. Šasija je ugođena za sportski i agilan stil vožnje. Motori su snažni ali izuzetno efikasni, a unutrašnjost je vrlo elegantna i dinamična. Novi A3 donosi brojne nove tehnologije u sistemima za pomoć vozaču i u infotainment sistemu, koje postavljaju nove granice među standardima u tom segmentu automobila.

Među dizajnerskim karakteristikama očit je sportski izgled novog modela A3, kao i do sada predstavljen je prije svega model s troja vrata koji je dugačak 4,24 metra. Oštri rubovi dodatno naglašavaju dinamičnost zaobljenih metalnih površina. Ukupna dužina vozila ista je kao na prethodnom modelu, dok je međuosovinski razmak povećan na 2,60 metara, a ugao C-stupova spušten kako bi nalikovao onome na coupe vozilima. Audi single frame maska je zaštitni znak svakog Audija i dominira prednjim krajem vozila. U dodatnoj opremi, Audi isporučuje prednja svjetla sa Xenon plus tehnologijom i LED dnevnim svjetlima pa su u tom su slučaju i zadnja svjetla u LED tehnologiji. Kasnije će se u ponudi naći i prednja svjetla koja su u potpunosti izrađena u LED tehnologiji - što će biti prvi takav slučaj u segmentu kompaktnih automobila.

Stalna primjena principa izuzetno lagane konstrukcije Audi kompaniju je dovela do toga da novi A3 1,4 TFSI teži samo 1.175 kg – što ga čini značajno lakšim od automobila iz konkurencije. Prednji blatobrani i poklopac motora izrađeni su od aluminija; karoserija automobila također velikim dijelom sadrži čelik visoke i izuzetno visoke čvrstoće, te vruće oblikovan čelik.

Potpuno nova unutrašnjost vozila Audi A3 privlači pažnju vodoravnim linijama kokpita koji izgleda kao da lebdi, prevladavaju materijali visoke kvalitete, a također su očigledne i visoka kvaliteta izrade i ergonomija. Posebno treba istaknuti četiri okrugle mlaznice zraka, elegantnu kontrolnu ploču, sklop instrumenata i klima uređaj koji se nalazi u serijskoj opremi.

Ekran putnog kompjutera u boji (u serijskoj opremi za nivo opreme Ambition i Ambiente) prikazuje grafičke detalje u 3D formatu.

MMI ekran s funkcijom električnog preklapanja – s dijagonalom do čak sedam inča – debljine je samo jedanaest milimetara. Nova elektromehanička parkirna kočnica stvara slobodan prostor na konzoli iznad središnjeg tunela za smještaj komandi MMI operativnog sistema, koji se može naručiti u dodatnoj opremi. U najvišoj klasi opreme – MMI navigacijski sistem plus s MMI touch komandama – gornja strana okretnog potisnog dugmeta dizajnirana je kao touchpad – još jedna ergonomska inovacija. Vozač može unositi slova i brojeve dodirom prsta kao u Audi vozilima najviše klase.

Za novi A3 Audi nudi nivoe opreme Attraction, Ambition i Ambiente; one kupcima omogućuju da odaberu izgled njihovog vozila. Dizajneri su razvili atraktivne boje i materijale za svaki od nivoa opreme. Kupci mogu birati brojne sportske i praktične opcije poput prilagodljivih svjetala, prilagodljivog sistema ovjesa s neprekidnom regulacijom amortizacije - magnetic ride suspension i panoramskog staklenog krova.

Drugo tehničko područje u kojem se novi Audi A3 ističe kao predvodnik jesu novi sistemi za pomoć vozaču izuzetno visokih performansi. To uključuje adaptivni tempomat s radarima, Audi sistem za pomoć pri promjeni vozne trake, Audi aktivni sistem za zadržavanje u prometnoj traci, sistem za otkrivanje prometnih znakova, asistent za parkiranje i osnovni sigurnosni sistem Audi pre sense. Niko od konkurencije ne nudi sličan obim sistema.

U području infotainment sistema također dolazi inovativna, modularna konstrukcija s brojnim raznolikim komponentama. To uključuje sistem ozvučenja Bang & Olufsen i MMI navigacijski sistem plus. Oni su savršeno dopunjeni Bluetooth telefonom s mogućnošću spajanja na internet i WLAN hotspotom. On putnicima omogućuje pristup internetu u vožnji; za vozača postoje brojne korisnički prilagođene mrežne usluge u sklopu Audi connect paketa.

Novi Audi A3 na tržište dolazi s tri novorazvijena četverocilindrična motora. Dva TFSI i jedan TDI motor zapremine su 1,4, 1,8 i 2,0 litara. Njihova snaga iznosi 122 KS, 180 KS i 143 KS. U odnosu na prethodni model, potrošnja goriva na novom modelu A3 poboljšana je u prosjeku za otprilike 12 posto – dok neki motori ostvaruju još veće uštede.

1,8-litreni TFSI serijski dolazi u kombinaciji s S-tronic mjenjačem sa sedam brzina; 1,4-litreni TFSI i 2,0-litreni TDI motori upareni su s ručnim mjenjačem sa šest brzina. U svakom slučaju, snaga motora uvijek se prenosi na prednje točkove. U narednom periodu na tržište stiže quattro stalni pogon na sva četiri točka, te drugi motori, uključujući 1,4-litarski TFSI motor s inovativnim sistemom isključivanja dijela cilindara.

Audi drive select, sistem koji se može naručiti u dodatnoj opremi (u serijskoj opremi kod paketa opreme Ambition), omogućuje vozaču promjenu načina rada ključnih komponenti vozila – poput servo podrške upravljača, osjetljivosti papučice gasa i karakteristika mjenjača (na modelu s S tronic mjenjačem) – za iskustvo vožnje prilagođeno željama kupaca. Također sadrži prilagodljive amortizere na bazi Audijeve magnetic ride tehnologije. Veličina točkova proteže se od 16 do 18 cola.

Početna cijena modela A3 1.2 TFSI Attraction (77kW) je 34.411 KM, a najprodavanijeg modela u našoj zemlji A3 1.6 TDI Attraction (77kW) je 39.050 KM.

Osvježeni Q5 se pridružio novom A3

Ovaj SUV visokih performansi dobio je mnoga nova rješenja u području dizajna, sistema informacije i zabave, sistema pomoći, kao i motora.

Sportske proporcije karakterišu izgled Audija Q5. Oštri rubovi tornado linije dodatno naglašavaju njegov jedinstven dizajn. Stražnji poklopac prtljažnika napravljen je od aluminija, što ga jasno identificira kao pripadnika velike i uspješne Audi porodice. Elegantni oblik linije krova jasno govori o kupeovskom stylingu Audija Q5.

Prednja sjedala mogu se, po želji, električno podešavati, grijati i hladiti. Izbor materijala, boja i presvlaka također je proširen – tri nove unutrašnje boje, tri vrste presvlaka od tkanine i tri od kože, kao i u seriji dostupni dekorativni umeci Monometallic platina i Monometallic tartuf bež; u opciji se nude još tri varijante od skupocjenog furnira i jedna aluminijska varijanta dekorativnih detalja.

Unaprjeđeni Q5 stiže na ceste opremljen jednim od tri TDI- ili jednim od dva TFSI- motora; svaki od njih ima direktno ubrizgavanje goriva, veću snagu i obrtni moment, ali za 15 posto manju potrošnju. Start-stop-sistem je u seriji.

Svaki od motora u modelu Q5 ima optimalan prijenosni sistem. Četverocilindarski motor standardno je opremljen ručnim mjenjačem; S -tronic sa sedam brzina je kod 3.0 TDI-a serija, dok je kod 2.0 TDI-a sa 130 kW(177 KS) opcija; 8-stepeni tiptronic dio je standardne opreme s motorom 3.0 TFSI, a kod 2.0 TFSI dostupan je kao opcija. Stalni pogon na sva četiri točka quattro standardni je dio opreme uz sve osim jednog motora – samo 2.0 TDI sa 105 kW(143 KS) ima pogon na prednje točkove.

Po želji Q5 sa sobom donosi mnoga obilježja iz gornje klase; tu su, između ostalog „assistent za duga svjetla“, komforni ključ, trozonski automatski klima uređaj i panoramski stakleni krovni otvor.

U okviru komfor-paketa Audi nudi atraktivnu dodatnu opremu: paket pomoći za vozača obuhvata adaptive cruise control, Audi active lane assist i sistem pomoći kod parkiranja plus.

Za unaprjeđeni model Q5 nudi se širok izbor sistema za informacije i zabavu. U vrhu ponude nalazi se Bang&Olufsen audio sistem. Bluetooth autotelefon online predstavlja savršenu dopunu MMI navigacije plus. Njegova WLAN-hotspot tačka spajanja omogućava putnicima pretraživanje interneta i e-mail komunikaciju preko njihovih mobilnih uređaja; što se tiče vozača, ovaj sistem uvodi Audi connect online usluge.

Cijene unaprjeđenog modela Q5 nisu izmijenjene u odnosu na postojeći model; početna cijena modela Audi Q5 2.0 TDI (105kW) je 59.329 KM, a najprodavanijeg modela Audi Q5 2.0 TDI quattro (105kW) iznosi 63.775 KM.