Noviteti
0

Nova Alfa Romeo 147

Sarajevo-X
Na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu bit će predstavljena obnovljena Alfa 147, koja je i do sada plijenila svojim šarmom, ali je evidentno došlo vrijeme za prihvaćanje novog kućnog stila

Nova Alfa 147 bit će dostupna kao i prethodna verzija sa tri ili pet vrata. Automobili sa značkom Alfa Romea su oduvijek bili dizajnirani za ljude sa puno očekivanja koji idu iznad striktnih potreba direktno u kraljevstvo emocija punih estetskog ukusa i strasti za sofisticiranim inžinjeringom. Zbog toga su Alfini dizajneri i inženjeri uzeli ove pretpostavke kao osnovu za ovo vozilo koje je potpuno drugačije od sadašnjih verzija.

Jedan brzi pogled na vanjski izgled automobila govori nam sve što treba da znamo. Najveća promjena u odnosu na staru 147-icu učinjena je na prednjem dijelu vozila, gdje je sada nova kromirana maska hladnjaka veća, a i dizajn svjetala je drugačiji kod kojih se sada iza "kristalnog" stakla ističu se tri kromirana elementa (svjetla) na crnoj podlozi koja su podjeljena vertikalno, što je na kraju rezultovalo izuzetno sportskim i luksuznim izgledom. Na stražnjem kraju nema većih promjena, osim što su stražnja svjetla malo "zateganuta" i urađena sa više stila.

U unutrašnjosti nova Alfa 147 zadržala je istu vozačku poziciju sa izvrsnom ravnotežom između kompaktnih površina te ravnih i slobodnih linija. Neke karakteristike u unutrašnjosti su izmjenjene što je rezultovalo sportskoj eleganciji što smo mogli i očekivati od Alfa Romeo automobila.

Ponuda motora je svedena na tri benzinske i tri dizelske jedinice. Krećući sa dva 1.6 Twin Spark motora sa snagom od 105 i 120 KS, te dvolitarskog 16-ventilca sa 150 KS, Alfa može zadovoljiti sve ljubitelje jako popularne Twin Spark porodice motora. Turbodizelaši 1.9 JTD razvijaju snage od 100 odnosno 115 KS, a 1.9 JTD 16v koji pripada posljednjoj M-Jet (Multijet) generaciji razvija 150 KS.

Mjenjači su također novi. Nova 147-ica nudi nove robotizirane mjenjače što je rezultiralo još većem poboljšanju Selespeed tehnologije. Kao i sadašnji Selespeed, ovaj sistem je namjenjen da automatizira kontrolu kvačila i manualni mjenjač preko hidrauličkog servo upravljača. Nova Alfa 147 mnogo polaže i u sigurnost koja je na viskom nivou. Tako 147-ica u potpunosti dolazi sa ABS BOSCH 5.7 kočionim sistemom, koji se nadopunjuje sa EBD-om (Electronic Brake Distributor). Pored sistema vezanih za kočenje, Alfa 147 nudi i druga sigurnosna pomagala kao što su dinamička kontrola vozila (VDC - Vehicle Dynamic Control) i anti proklizavajuća regulacija vozila (ASR - Anti Slip Regulation).

Za izvrsno ponašanje na cesti nova Alfa 147 je uspjela i dobrim izborom guma različitih specifikacija (185/65 R 15, 195/60 R 15, 205/55 R 16 and 215/45 R 17) koje daju najbolji kompromis u držanju i komforu automobila. Kupci također mogu birati različite modele aluminijskih naplataka.

Zlatan Strik