Hyundai ix20 stigao u BiH
0

FOTO / Najmanji ix za 24.956 KM

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Hyundai je svoj novi kompaktni monovolumen, koji na zanimljiv način kombinuje prednosti komapktnog ali porodičnog automobila, i zvanično predstavio na tržištu Bosne i Hercegovine, a sa benzinskim motorom i osnovnim paketom biće dostupan za nešto manje od 25 hiljada konvertibilnih maraka.

Novi ix20 najnoviji je model koji se pridružio gami modela „i“ generacije vozila koja se nudi Evropskim kupcima s primjetno većim nivoom kvalitete, stila i udobnosti. Sa takvim ambicijama je Hyundai Auto BH i večernjom premijerom za naše tržište novinarima i široj javnosti predstavio svoju novu uzdanicu među kompaktnim monovolumenima, uz prateći koncert Harisa Džinovića koji je zaštitno lice ove kompanije u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je kako je tržište MPV vozila još od 2005. u konstantnom padu, dok je tržište MPV vozila iz B segmenta u stalnom porastu. Tako je u ovom periodu tržište MPV-a iz B segmenta poraslo sa 23,3% na 29,2%.

Proizvodnja ix20 je započela u Hyundaijevoj najnovijoj i najmodernijoj tvornici u Češkim Nošovicama. Automobil dužine 4,1 metra odlikuje neobično veliki međuosovinski razmak od 2,615mm i 1.600 mm visok krov. Ove dimenzije, kao i druga konstrukcijska rješenja omogućavaju uzornu prostranost u putničkom prostoru, gotovo poput one u monovolumenima C segmenta.

Fluidan dizajn nastavlja se i u interijeru sa dizajnom koji je refleksija vanjskog. Hyundaijevi Europski dizajneri oblikovali su unutrašnji prostor kako bi omogućili izrazito mnogo mjesta za noge i glave putnika, a bez da je kompromitiran prtljažni prostor.

Novi ix20 biti će dostupan sa četiri Euro V motora, dva benzinska i dva dizelska snage od 77 do 125 KS. Ručni i automatski mjenjači također će biti u ponudi, a svi motori osim 1.6 A/T, biti će dostupni i sa Blue Drive tehnologijom i integrisanom Stop & Go tehnologijom, te gumama sa niskim otporom kotrljanja. Blue Drive verzije daju mu i vodeće rezultate u klasi po pitanju emisije CO2 emisije od samo 114 g/km.

Novi ix20 koristi i nove tehnologije aktivne i pasivne sigurnosti kako bi održali maksimalnu zaštitu putnika. Sistemi aktivne zaštite podrazumijevaju ESP, ABS i Hillstart Assist Control. Također, Hyundai smatra da će ix20 zabilježiti najvišu ocjenu za sigurnost putnika na Euro NCAP testu.

Na tržištu BiH novi ix20 mogao bi privući dosta pažnje, s obzirom na praktičnost koju nudi, ali i primjetno veći nivo kvaliteta, kojeg do sada i nije bilo u Hyundaijima ovih dimenzija. Ipak, nešto prestižnija izrada i sam izgled znači da će i cjenovno ix20 biti djelimično distanciran od modela sa "i" oznakom, bez "x". Tako će osnovni ix20 biti ponuđen sa 1,4 Mpi motorom snage 90 KS i sa paketom opreme Volume, te će koštati 24.956 KM. Ipak, u ovom paketu izostaju elementi opreme koji se smatraju osnovnima, kao što je klima uređaj, pa će drugi po redu paket opreme pod imenom Fresh biti znatno privlačniji, s tim da će sa istim ovim motorom tada ix20 koštati 26.945 KM.