I dalje prvoklasan zavodnik
0

MINI Cabrio u drugoj generaciji

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih špijunskih fotografija i nezvaničnih najava MINI je konačno obznanio izgled svog Cabrioleta druge generacije. Kao što je to slučaj i sa standardnom verzijom, izmjene su diskretne ali ujedno i vrlo efikasne.

Tačno u vrijeme kada interesovanje za kabrioletima dostiže svoj vrhunac, u drugom kvaratalu naredne godine, na tržište će stići MINI Cabrio, fabričke oznake MkII R57. Suprotno pomodarskim trendovima gdje je tvrdi preklopivi krov neizbježan detalj, MINI i u ovoj generaciji nudi potpuni lifestyle ugođaj sa prepoznatljivim mekanim krovom na preklapanje.

Klasično rješenje ujedno ne znači da su se inžinjeri morali držati zastarjele tehnologije, pa je tako ovaj krov dobio potpuno automatizovan sistem sklapanja, koji se zahvaljujući elektromotorima skriva u zadnji dio MINI-ja za svega petnaest sekundi. Također, krov na novom MINI Cabriju moguće je sklopiti ili rasklopiti i prilikom kretanja, pa brzine do 30 km/h neće biti problem za ovaj mehanizam, što umnogome povećava praktičnost i iskoristivost.

Kao i uvijek u MINI-ju pored stila važnu ulogu ima i tehnologija i sama sigurnost. Tako je kao jedan od glavnih elemenata pasivne sigurnosti istaknut snažni jednodjelni rollbar koji je gotovo u potpunosti sakriven iza zadnjih sjedišta. Na ovaj način ne omata se vidno polje vozača, ali u slučaju najgoreg scenarija cijeli rollbar se doslovno ispaljuje u visini iznad glava putnika, i to u roku od svega 150 milisekundi.
Ponuda motora poznata je iz standardnog MINI-ja , tačnije riječ je o 1,6-litarskom benzincu kojeg je BMW razvio u saradnji sa PSA koncernom, a koji će se u ovom slučaju nuditi u dvije verzije. U prvoj verzij koja će nositi ime MINI Cooper Cabrio ovaj motor isporučivati će 120 KS, dok će u prestižnoj MINI Cooper S Cabrio verziji biti obdaren sa 175 KS.

Zanimljivo je da je u odnosu na svog prethodnika, novi Cabrio dobio i praktičniji prtljažnik, pa će dodatnih pet litara zapremine u svakom slučaju biti dobro pojačanje za zahtjevnije putnike. U svakom slučaju,ni ovaj put 170 litara zapremine prtljažnika, kada je krov sklopljen, neće biti od velike koristi.

Ipak, bez sumnje je izvjesno da će i u dotjeranom izdanju ovaj skup ali itekako privlačan mali kabriolet naći put do srca zaljubljenika vjetra u kosi.