Primaju se narudžbe
20

McLaren 720S GT3 Evo spreman za stazu, donosi niz poboljšanja

D. B.
McLarenov motosport odjel je predstavio poboljšanu verziju modela 720S GT3, koji se prvobitno pojavio 2018. godine.

Riječ je o "mašini" namijenjenoj isključivo stazi, koja je dobila sufiks "Evo" kako bi se naglasila poboljšanja, odnosno unapređenje aerodinamike i izdržljivosti. Homologiran za ovogodišnju sezonu, trkaći automobil "brze kopče" za prednji branik i spliter, što omogućava timovima brzu zamjenu dijelova.

Ovi dijelovi karoserije su redizajnirani kako bi stvorili dodatni downforce i "prebacili" ukupni balans prema naprijed. McLaren je pripremio novu haubu koja unapređuje balans i hlađenje. Osim toga, pomoćna svjetla su premještena kako bi se omogućila bolja vidljivost tokom utrka noću. Nazad je zadnje krilo postavljeno nešto više kako bi se povećao downforce, a na raspolaganju je i podesivi mehanizam krilnog pilona.

McLaren 720S GT3 Evo dolazi s podesivim TTX40 Ohlins amortizerima, dok su inženjeri napravili dodatne promjene na prednjim i stražnjim gornjim ramenima. Pored toga, diskovi su sada izdržljviji.

McLaren već prima narudžbe za nove automobile s Evo specifikacijama, a ova poboljšanja nudi i kao paket za postojeće automobile. GT3 nije jedini 720S namijenjen stazi, jer smo prije nekoliko godina vidjeli i GT3X. Bila je to u suštini verzija bez ograničenja koja nije bila usklađena s pravilima GT3 klase.

Što se tiče cestovnog modela 720S, on će dobiti nasljednika u formi modela 750S koji se očekuje u coupe u kabrioletskoj izvedbi u aprilu. Pokretat će ga twin-turbo V8 motor sa 740 KS, 30 više nego ranije, a početna cijena će iznositi 342.000 dolara.

Također, 750S će ostati upisan u historiju kao McLarenov posljednji neelektrificirani model. Proizvodnja modela 720S je okončana u januaru. Teaser njegovog nasljednika se očekuje krajem ovog mjeseca.