BMW okončava tradiciju
0

M-ovi prelaze na turbo

Sarajevo-x.com
Iako se BMW svrstava među proizvođače koji najviše drže do tradicije i određenih tehnoloških uvjerenja, ni oni nisu ostali imuni na takozvani „downsizing“ motora koji uglavnom zahvaljujući naprednim turbopunjačima omogućava više snage uz manju potrošnju i bolje ekološke vrijednosti.

BMW-ovi automobili sa M značkom koja predstavlja vrhunac tehnoloških dostignuća u sportskim automobilima od svog nastanka imaju posebno mjesto u srcima zaljubljenika u vrhunsku vožnju. Jedan od elemenata po kojem je M odjel postao prepoznatljiv, svakako, su i moćni motori koji su u pravilu bili atmosferski motori koji su svoje pune čari dokazivali na visokim obrtajima. Toj tradiciji je izgleda, ipak, došao kraj, s obzirom da su u BMW-u odlučili da im je ulaganje u skupocjeni razvoj atmosferskih motora u vrijeme svjetske krize nedopustivo. Tako je već sada poznato da će prvi budući M model koji će dobiti turbomotor biti avangardni X6.

Naravno uz prednabijanje zraka motori će biti oplemenjeni i direktnim ubrizgavanjem goriva, a istovremeno jasno je da više u ponudi neće biti mjesta za brilijantne motore kao što su 4,0-litarski V8 iz aktuelnog M3 i 5,0-litarski V10 iz M5. Prvi turbo M, dakle X6 xDrive M stiže već u junu naredne godine, a imaće zadatak da izazove Porscheovog Cayennea GTS i Mercedesovog ML-a 63 AMG. Također, poznato je da će motor biti osmocilindraš u V konfiguraciji sa twin-turbo tehnologijom, a isti taj motor biće rezervisan za narednu generaciju slavnog M5, koja stiže u drugoj polovici 2010. godine. Iz BMW-a ističu da će se zahvaljujući prelaskom na turbomotore u M modelima još više uživati zahvaljujući većem obrtnom momentu, a prema prvim najavama 4,4-litarski V8 twin-turbo proizvodiće oko 500 KS. Sa ovom količinom snagom teški SUV stizati će do 100 km/h za manje od pet sekundi.

Iz BMW-ovog Motorsport odjela posebno ističu da sa novim motorima neće mnogo dobiti po pitanju performansi, s obzirom da i trenutni motori po tom pitanju nude mnogo, već da je primarni cilj smanjivanje potrošnje i izduva štetnih gasova.

BMW
Vezani članci