Devet od 40
22

Lamborghini isporučio još dva "stogodišnjaka"

Klix.ba
Lamborghini je kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama isporučio još dva od ukupno četiri planirana ultrasportska modela Centenario kojim italijanska automobilska kompanija obilježava stogodišnjicu rođenja osnivača kompanije Ferruccia Lamborghinija.

Na žalost kupaca koji nisu reagovali na vrijeme, u Lamborghiniju neće mijenjati prvobitni plan: Centenario će biti ponuđen u samo 40 primjeraka. Četiri primjerka predviđena su za kupce u Sjedinjenim Državama, a tri su već otpremljena preko Atlantika.

U odnosu na ostala dva primjerka, čija je karoserija ostala u boji karbona od kojeg je i napravljena, kupac trećeg "stogodišnjaka" odlučio se za žutu boju Nuovo Orion, a "golih" karbonskih detalja neće nedostajati ni u ovom slučaju.

Bez obzira na izbor karoserije (s krovom ili bez njega), 4,9 metara dug Centenario pokreće 6,5-litarski atmosferski V12 motor sa 770 KS pri 8.500 obr/min i 690 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 5.500 obr/min, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 2,8 sekundi i maksimalnu brzinu iznad 350 km/h.

Prijenos snage na obje osovine vrši se preko 7-stepenog automatskog mjenjača. Za zaustavljanje s brzine od 100 km/h ovom "lovačkom avionu" treba samo 30 metara, a cijena egzotike iznosi malo manje od dva miliona dolara. Lamborghini je do sada širom svijeta isporučio devet primjeraka.