Zahuktavanje
7

Hyundai i30 N First Edition rasprodan za 48 sati

Klix.ba
Prvih 100 primjeraka modela i30 N rasprodano je za dva dana, a ponuđeni su isključivo kupcima u Njemačkoj u kojoj je i završen najveći dio posla u vezi s Hyundaijevim ulaskom u svijet sportskih automobila.

S dodatkom "First Edition" Hyundai je njemačkim kupcima ponudio prvih 100 primjeraka svog tek predstavljenog sportskog modela i30 N, a nakon 48 sati svi automobili koji će biti isporučeni u oktobru dobili su svoje vlasnike.

Razlog zbog kojeg su svi primjerci ponuđeni njemačkim kupcima leži u činjenici da je i30 N razvijen u njemačkoj filijali, a sva su testiranja i optimiziranja urađena na legendarnoj stazi Nürburgring Nordschleife.

Prvih 100 kupaca pored (numerisanih) automobila će dobiti i gostovanje na Nürburgringu na kojem će se uz instruktore moći uvjeriti u mogućnosti automobila koje su kupili, a na sva pitanja će im odgovarati vođa inžinjerijskog tima N odjela koji je radio na projektu i30 N.

Podsjećanja radi, Hyundai i30 N nudi se s dvije opcije snage: 250 i 275 KS. Automobil u oba slučaja pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo motor s kojim stiže 353 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na prednju osovinu distribuira preko ručnog 6-stepenog mjenjača. Pored vrhunskih guma i adaptivnog ovjesa, u borbi protiv podupravljanja pomaže i ograničena blokada diferencijala. Snažnija (Performance) verzija od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,1 sekundu, a obje razvijaju 250 km/h.

Direktor N odjela ranije je izjavio da bi i30 N u doglednoj budućnosti mogao dobiti automatski mjenjač s dva kvačila i integralni pogon.

Vezani članci