Noviteti
34

Ferrari u Ženevi predstavio 488 GTB

Klix.ba
Nakon prošlomjesečne internetske prezentacije Ferrari je na Sajmu automobila u Ženevi premijerno predstavio svoj novi model 488 GTB.

Iako rasni sportski automobil na prvi pogled djeluje kao redizajnirani Ferrari 458, mnogo je detalja koji ukazuju da se ovdje ipak radi o potpuno novom modelu.

Za početak, tu je novi 3,9-litarski biturbo V8 motor koji razvija 670 KS i 760 Nm najvećeg obrtnog momenta. Sve zajedno dovoljno je da 488 GTB od 0 do 100 km/h stiže za 3 sekunde, dok mu je od 0 do 200 km/h potrebno samo 8,3 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h.

Pored novog motora Ferrari je u ovom slučaju ponudio i dorađeni 7-stepeni mjenjač opremljen sa dva kvačila koji se mnogo bolje nosi sa vrijednostima obrtnog momenta. U Ferrariju posebno naglašavaju kako su mnogo vremena potrošili oko novog izduvnog sistema koji sada nudi apsolutno izvanrednu zvučnu kulisu.

U odnosu na F458 unutrašnjost modela 488 GTB razlikuje se po drugačijim tasterima, ventilacionim otvorima, novim sjedištima i dorađenom infotainment sistemu. Posmatran izvana, 488 GTB posjeduje velike usisne otvore koji asociraju na rješenje iz vremena Ferrarija 308 GTB, samo što su otvori ovaj put podijeljeni na dva dijela.

Uz širi prednji spojler, tu su i dorađena LED svjetla, kao i novi difuzor opremljen aktivnim zakrilcima, sve u svrhu optimiziranja sila potiska. Automobil je težak 1.370 kilograma, a prvi primjerci u prodajnim salonima trebali bi se pojaviti od narednog mjeseca. Njima bi se u drugoj polovini godine trebala priključiti i otvorena Spider varijanta.