Najavljen teaserima
12

Ekspanzija crossovera: Volkswagen Taigo stiže u Evropu

D. B.
Crossoveri su danas veoma popularni, a taj trend nastavlja slijediti kompanija Volkwagen koja je najavila novi model za evropsko tržište.

VW u Evropi ima sedam crossovera, ID.4, T-Roc, T-Roc Cabriolet, T-Cross, Tiguan, Tiguan Allspace i Touareg, a njima će se uskoro pridružiti i novi crossover pod nazivom Taigo.

Taigo je najavljen teaserima, a ukoliko vam se čini poznatim, ne griješite jer se radi o nešto izmijenjenoj verziji crossovera Nivus koji je prije gotovo godinu dana predstavljen za brazilsko i argentinsko tržište. Razlika je zaista malo.

Iz Volkswagena je saopćeno da će Taigo biti zvanično predstavljen ovog ljeta te da će prodaja početi krajem godine. Proizvodit će se u Pamploni u Španiji, standardno će biti opremljen LED svjetlima i TSI turbobenzinskim motorima, dok turbodizelskih verzija najvjerovatnije neće biti.

Što se tiče razlika između Taiga i Nivusa, prednja maska je nešto modernija na novom modelu zahvaljujući sofisticiranim svjetlima i, kako se čini, LED liniji koja povezuje prednja svjetla. Prednji branik na evropskom modelu je također drugačiji, gornji dio rešetke hladnjaka ima heksagonalni uzorak, dok Nivus posjeduje nešto ravniji dizajn.

U Brazilu je crossover dostupan s tri nivoa opreme, a svaki od njih pokreće isti motor. Bez obzira da li se odabere paket 200 TSI, Comfortline ili Highline, ispod haube će se naći 1,0-litarski TSI motor koji razvija 128 KS. Uparen je ekskluzivno sa 6-stepenim automatskim mjenjačem, ali se očekuje da će Volkswagen kupcima u Evropi ponuditi drugačije opcije mjenjača.