Brojčano ograničeni model
9

Alfa Romeo GT Junior stiže u retro stilu i s dizelskim pogonom

D. B.
S obzirom da je ponuda Alfe Romeo spala samo na dva modela jer Tonale dolazi 2022. godine, jedini način da se ponuda osvježi jeste predstavljanje specijalne verzije.

Nakon "divlje" Giulije GTA/GTAm i nešto novije verzije 6C Villa d'Este dostupne za sedan i Stelvio, sada je u fokusu ponovo SUV koji je dobio ograničeno izdanje nazvano GT Junior. Inspiracija je bio model GT 1300 Junior, barem u duhovnom smislu.

Stelvio GT Junior odaje počast Alfinom coupeu koji se prodavao između 1965. i 1977. godine, a SUV visokih performansi je baziran na sportskom Veloce paketu. Pokreće ga 2,2-litarski dizelski motor koji razvija 210 KS i 470 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem osmostepenog automatskog mjenjača.

Specijalno izdanje je dobilo 21-inčne lagane felge od legura, a lakirano je u Ochre boju koja ga povezuje s modelom GT 1300 Junior. Ova boja se ranije koristila za unikatnu Giuliju Quadrifoglio predstavljenu prije nekoliko godina. Također, nasloni za glavu sadrže GT Junior logotipe, dok se na armaturnoj ploči nalazi silueta pomenutog klasičnog sportskog automobila.

Alfa Romeo Stelvio GT Junior u Italiji košta 72.750 eura, što znači da je ovaj model za 6.550 eura skuplji od modela Veloce s dizelskim motorom na kojem je baziran. Unutrašnjost je također blago promijenjena, a lista standardne opreme je zaista duga i uključuje električna vrata prtljažnika, prednje parking senzore, aluminijske lopatice iza upravljača te LED maglenke.

Sljedeće godine iz Alfine radionice stiže kompaktni crossover s plug-in hibridnim pogonom, koji će biti pozicioniran ispod modela Stelvio. Prije 2025. godine se očekuje i subkompaktni crossover Brennero koji bi mogao imati i električnu verziju.