Predstavljen na Trebeviću
17

Novi Porsche Cayenne stigao u BiH

D. B.
Nakon što smo u maju imali priliku isprobati novi Porsche Cayenne na dinamičkoj prezentaciji u Leipzigu, luksuzni njemački SUV je sada stigao i na bh. tržište te je dostupan kupcima u našoj zemlji.
Porsche BH je na terasi GreenPark Spacea na Trebeviću pred velikim brojem zvanica održao bh. premijeru redizajniranog Porsche Cayennea.

Što se tiče razlika između novog i starog Cayennea, one se najviše uočavaju u unutrašnjosti. Kokpit je sada potpuno digitalan, dok je upravljač također novi, odnosno, preuzet je od Carrere 911. Među promjenama enterijera je potpuno digitalni i virtuelni display za vozača veličine 12,6 inča, centralni 12,9-inčni display, ali i 10,9-inčni display za suvozača koji se nudi kao opcija. Kada je riječ o ekranu za suvozača, treba naglasiti da ga vozač ne može pratiti, tako da je zadovoljen faktor sigurnosti, dok je suvozač dobio više slobode i mogućnost da sebi unaprijedi ugođaj u novom Cayenneu. Dizajni felgi su potpuno novi, dok se odabirom zatamnjenog širokog stop svjetla dobija poseban svjetlosni potpis.

Porsche brend od ove godine prelazi u luxury segment, tako da je sve prilagođeno vozaču i njegovom iskustvu vožnje. Cayenne je dobio drugačiji zračni ovjes, koji garantuje još veći nivo udobnosti te unapređuje iskustvo sportske vožnje. Pored toga, SUV je agilniji i upravljiviji.

Cayenne je dostupan s tri motora, osnovni model pokreće 3,0-litarski V6 motor koji razvija 353 KS i 500 Nm obrtnog momenta, što je povećanje za 13 KS i 50 Nm u odnosu na prethodnika.

Cayenne S je V6 motor zamijenio 4,0-litarskim V8 biturbo motorom koji isporučuje 474 KS i 600 Nm obrtnog momenta, a to je za 34 KS i 50 Nm više nego prije.

Iz Porschea posebno ističu Cayenne E-Hybrid, koji je opremljen baterijom iste veličine, ali kapaciteta povećanog sa 17,9 na 25,9 kWh. Domet u potpuno električnom modu je značajno povećan sa 40 na oko 90 kilometara. Kombinacija pomenutog V6 motora i novog električnog motora isporučuje 470 KS.

Porsche BH ima velika očekivanja od novog Cayennea na temelju uspjeha koji je napravio prethodni model, a koji čini oko 60 posto prodaje Porscheovih vozila u našoj zemlji.

Novi Cayenne je nešto skuplji u odnosu na prethodnika, tako da osnovni model košta 184.200 KM, dok je za Coupe potrebno izdvojiti 192.600 KM. Recimo i da Coupe serijski dolazi s panoramskim krovom koji se ne otvara, kao i Sport Chrono paketom.

Za kupce u BiH već postoji oko 20 primjeraka novog Cayennea na stanju, a Porsche BH je primio sedam narudžbi. Nakon što je upriličena prezentacija novog Cayennea, očekuje se značajno povećanje broja kupaca za narednu godinu.