Praktičnost i performanse
88

Nakon duže pauze BMW u priču vraća M5 Touring

E. L.
Novi M5 u praktičnijem karoserijskom pakovanju trebao bi biti dostupan naredne godine, a pokretat će ga hibridna pogonska grupa „posuđena“ iz nedavno predstavljenog SUV-a XM Label Red.

Sve su prilike da i dalje ima mnogo zainteresovanih kupaca za karavane visokih performansi koje već godinama ponajbolje predstavlja Audi RS6, jer u BMW-ovom M odjelu više ne kriju da pripremaju karavansku verziju na osnovici nove generacije modela M5 koji već uveliko sakuplja testne kilometre širom svijeta.

Iza interne oznake G99 krije se novi praktičniji M5 s kojim će BMW nastaviti tamo gdje je stao gromoglasni (V10) M5 Touring iz Serije E61 koji je bio u ponudi od 2007. do 2010. godine, a za sada se zna da će najsnažniji Touring iz Serije 5 pokretati plug-in hibridna pogonska grupa koju su u M odjelu predstavili uz snažnije izdanje svog prvog SUV-a koji se krije iza naziva XM Label Red.

U tom slučaju, adekvatno širi i niži od ostalih karavanskih verzija, novi M5 Touring pokretat će kombinacija 4,4-litarskog biturbo V8 motora i elektromotora uz koju će vozač(ica) na raspolaganju imati 748 konjskih snaga i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta. Testiranja počinju ovih dana.

Konkurencija? Zna se da u odjelu Audi Sport pripremaju redizajnirani RS6 Avant, a sasvim je izvjesno da će i u AMG-u uskoro ponuditi adekvatan odgovor na osnovici nedavno predstavljene nove generacije karavanske E-Klase.

Vezani članci