auto
0

Najjači Seat u historiji

FENA
Seat je na britanskom autosalonu premijerno predstavio Leon Cupra, koji je s 240 KS najsnažniji Seatov model u historiji.

Premijera se poklapa sa slavljem sportskih uspjeha s modelom Leon, i to ne samo u World Touring Car Championship natjecanju, nego i u British Touring Car Championship takmičenju, u kojima SEAT vodi.

Najznačajnija novost je nova izvedba motora. Dobro poznati 2.0 TFSI motor sada razvija 177 kW/240 KS pri 5.700 o/min uz 300 Nm obrtnog momenta dostupnog u širokom rasponu od 2.200 do 5.500 o/min. Ovako motorizirani Leon postiže 100 km/h za 6,4 sekundi, dok je maksimalna brzina 247 km/h.

U petom stepenu prenosa ubrzanje od 80 do 120 km/h traje 6,4 sekundi, dok je u šestom stepenu interval neznatno duži, tek 8,2 sekundi.

Obilje snage ispod lima rezultiralo je revizijom podvozja te upravljačkog i kočničkog sistema. Opcijski se nude i Brembo kočnice s četiri-klipnim kliještima.

Kao od ranijih izvedbi, Cupra se jasno distancira od ostatka game. Automobil je postavljen na 18-inčne naplatke, a posjeduje masivnije odbojnike, retrovizore u crnoj boji i ovalne ispušne cijevi.

I unutrašnjost je izvedena u sportskom maniru. Kabinom izvedenom u crnoj boji dominiraju sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu, a potom i kolo upravljača te ručica mjenjača, koji su presvučeni kožom.