Rekordne isporuke i rezultat
0

Najbolji prvi kvartal za Audi koncern

Sarajevo-x.com
Najuspješnijim prvim kvartalom u historiji kompanije Audi potvrđuje svoju izvanrednu konkurentnost. Sa 312.600 prodatih automobila (2010.: 264.017) marka Audi je u prva tri mjeseca prodala 18,4 % više vozila nego u istom periodu prošle godine. Kompanija, pri tome, bilježi dvocifreni porast prodaje na svim tržištima svijeta.

U prvom kvartalu 2011. godine Koncern je povećao i prihod od prodaje na 10.514 miliona eura, ili u procentima za 27,3 % (2010.: 8.260). Zahvaljujući optimiranoj paleti modela kao i kontinuiranom optimiranju procesa i troškova, Audi je sa € 1.115 (2010.: 478) miliona više nego udvostručio svoj operativni rezultat.

"Ovaj rezultat ukazuje na uspješnost naše strategije rasta“, objašnjava Axel Strotbek, član Upravnog odbora koncerna odgovoran za financije i organizaciju. Izvanredan rezultat i operativna profitna marža od 10,6 procenata (2010.: 5,8) uslijedili su kao logična posljedica uspješnih rezultata iz trećeg i četvrtog kvartala prethodne godine. Ovako snažan razvoj podcrtava uspješno poslovanje Audi koncerna.

"Naš cilj za 2011. jeste kupcima širom svijeta plasirati više od 1,2 miliona automobila s četiri prstena, te ostvariti veći promet i operativni rezultat u poređenju s prethodnom godinom“, izjavio je Strotbek. „Znatna volatilnost za nas relevantnih valuta i razvoj cijena važnih sirovina, međutim, i dalje predstavljaju rizik. “ Ipak, Audi Koncern dobro se osigurao kako bi i po pitanju financijskih brojki nastavio svoju uspješnu storiju iz 2010.godine.

U Bosni i Hercegovini Audi je također ostvario bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu, prodavši ukupno 103 automobila do sada.

Za izvanredne rezultate marke s četiri prstena zaslužna je, između ostalog, i modelska ofanziva iz prošle godine. Najpoželjniji modeli A8, A7 Sportback i Audi A1 dali su najveći doprinos u stvaranju rekordne Audijeve godine; ovaj trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2011. kojeg također karakteriše povećana potražnja za pomenutim modelima.

U ovoj godini Audi se intenzivno angažuje na području atraktivnosti portfolija svojih proizvoda: novi A6 već je dostupan kupcima, dok se A6 Avant na tržištu očekuje krajem godine. S modelom Q3, predstavljenim krajem aprila u Shangaiu, Audi ulazi u novi tržišni segment: ovaj premium SUV kompaktnog formata pridružuje se uspješnoj Q-porodici i starta s prodajom na jesen tekuće godine.

Do 2015.godine Audi koncern planira investicije u visini od preko 11 milijardi eura. Više od 9,5 milijardi eura predviđeno je za razvoj novih proizvoda i futurističkih tehnologija, poput hibridnog i električnog pogona. S modelom Q5 hybrid quattro Audi je uveo Napredak kroz tehniku u segment sportskih SUV automobila. Prve velike serije hibridnih modela marke Audi stižu na tržište krajem tekuće godine.