Važno "oružje" na tržištu
32

Mercedes će u decembru predstaviti novi GLA

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompanija Mercedes-Benz će u decembru predstaviti novi model GLA.

Mercedes GLA ćemo vidjeti 11. decembra kada će njemačka kompanija upriličiti online predstavljanje. Ovaj model će biti baziran na istoj platformi kao i najnovija A-Klasa, a predstavljat će važno Mercedesovo oružje za borbu na SUV tržištu gdje će mu konkurencija biti Audi Q2 i BMW X2.

Ipak, GLA će ostati najmanji i najpovoljniji član Mercedesove SUV porodice, a uprkos tome što je aktuelni model osvježen u januaru, nova generacija je u posljednjoj fazi razvojnog programa te će debitovati u decembru.

Između ostalog se očekuju nova LED prednja i stražnja svjetla, a automobil će koristit redizajniranu verziju MFA platforme pod nazivom MFA2 zahvaljujući kojoj će dobija na dužini i međuosovinskom rastojanju u svrhu povećanja prostora u unutrašnjosti.

GLA će usvojiti iste motore koje koristi i nova A-Klasa. To znači da možemo očekivati najnoviji Mercedesov 2,0-litarski četverocilindrični dizelski motor s turbopunjačem snage 148 i 188 KS, kao i osnovni 1,5-litarski dizel od 114 KS.

U ponudi će biti i 2,0-litarski četverocilindrični benzinac koji razvija 221 KS, dok će najsnažnija biti Mercedes-AMG varijanta s više od 400 KS.

MFA2 platforma bi mogla otvoriti vrata za plug-in hibridnu tehnologiju.

Promijenjena je i unutrašnjost gdje se nalazi najnoviji MBUX sistem. Osnovni modeli će imati par 7-inčnih ekrana s digitalnim instrument klasterom te ekran osjetljiv na dodir postavljen na centralnoj konzoli. Kupcima će biti ponuđen i opcioni par 10,25-inčnih ekrana.

GLA bi trebao imati i Mercedesovim poluautonomnim sistemom asistencije u vožnji nove generacije. Nova A-Klasa posjeduje tempomat baziran na radaru, aktivni pomoćni sistem kočenja, kao i sistem održavanja vozila u traci. Ove sisteme će preuzeti i novi GLA.