Legendarni terenac
24

Mercedes-Benz retro modelom obilježio 500.000 proizvedenih primjeraka G-Klase

D. B.
Mercedes-Benz proslavlja veliki jubilej, 500.000 proizvedenih primjeraka G-Klase, a tim povodom je specijalnim unikatnim retro modelom odao počast prethodnim verzijama. Robusni terenac se prvobitno pojavio 1979. godine.

Specijalna G-Klasa ima zadatak da podsjeti na model 280 GE iz 1986. godine. Retro karoserija je lakirana u Agave zelenu boju, rešetka hladnjaka je crne boje, a prednja svjetla imaju mrežastu zaštitu. Pokazivači smjera su u žutoj/narandžastoj boji, a ne providni kao danas.

Nazad je rezervni točak koji sadrži veću Mercedesovu zvijezdu nego što je to slučaj na modernoj G-Klasi. Terenac je dobio felge s pet krakova, a nazad su i ljestve za pristup krovnim nosačima.

Sjedišta u unutrašnjosti imaju retro presvlake, a ručka na strani suvozača nosi oznaku No. 500.000 u Agave zelenoj boji.

Unutrašnjost se nije mnogo mijenjala tokom godina, no G-Klasa je evoluirala značajno od 1979. godine. Kada je lansirana, nudila se s četiri motora snage od 71 do 148 KS, a danas je mnogo snažnija.

Mercedes-Benz namjerava predstaviti električni mdoel EQG 2024. godine koji će pokretati četiri individualno kontrolisana električna motora. Ovaj model će biti izuzetno sposoban, a moći će se okretati poput tenka. Ipak, detaljnih specifikacija zasad nema.

Također, njemačka kompanija radi i na osvježenoj G-Klasi koja će donijeti suptilne promjene dizajna prednjeg i stražnjeg dijela. Očekuje se unaprijeđeni infotainment sistem kako bi se pratila trenutna ponuda. Motori bi mogli dobiti električnu asistenciju.

Kada će se osvježena G-Klasa pojaviti na tržištu, zasad nije poznato.