Ispred svog vremena
2

Mercedes-Benz 600 koji je pripadao Georgeu Harrisonu prodan za 145.000 funti

D. B.
Mercedes-Benz 600 koji je pripadao engleskom muzičaru, pjevaču, tekstopiscu, muzičkom i filmskom producentu te gitaristi legendarnih Beatlesa prodan je za 145.000 funti.

Automobil se pojavio u septembru 1963. godine kao jedan od narenomiranijh u historiji, a postao je hit među slavnim ličnostima, državnicima i diktatorima širom svijeta.

Radi se o nasljedniku modela 300D Adenauer te je proizveden u ograničenom broju primjeraka. U svoje vrijeme je važio za najskuplji i tehnološki najnapredniji Mercedesov model u čijem razvoju se nije štedjelo. Njegova veličina, težina i brojni hidraulični sistemi doveli su do razvoja 6,3-litarskog M100 V8 motora sa Boschovim mehaničkim sistemom ubrizgavanja goriva. Motor je razvijao 247 KS te je omogućavao maksimalnu brzinu od 208 km/h. Ovaj motor je uparen s četverostepenim automatskim mjenjačem.

Mercedes-Benz 600 je sinonim za luksuz i udobnost, a njegov prilagodljivi zračni ovjes bio je godinama ispred svog vremena te sami začetak današnje Active Body Control tehnologije. Svaka luksuzna funkcija se oslanjala na kompleksni hidraulični sistem, uključujući električne prozore, prednja i stražnja sjedišta te prtljažnik.

Unutrašnjost sadrži mnogo drveta, kože i metala.

Harrison je kao jedna od najpoznatijih slavnih ličnosti 1967. godine kupio potpuno novi Mercedes-Benz 600 SWB, jedan od svega 2.190 proizvedenih primjeraka. Automobil je lakiran u bijelu boju, dok je unutrašnjost presvučena crnom kožom i ukrašena drvetom.

U martu ove godine je restauracija obavljena u Velikoj Britaniji, a na aukciji je prodan u utorak za 145.000 funti.