auto
0

Manji automobili - jeftinija, ali nesigurnija vožnja

FENA
Automobilska industrija procjenjuje da će prodaja malih osobnih automobila biti 43 posto veća nego prošle godine. Takav trend pripisuje se većoj cijeni benzina. No, kako kažu stručnjaci za sigurnost automobila, popularnost malih vozila izaziva drugu vrstu bojazni.

Američki Institut za sigurnost automobila redovno provodi simulacije sudara kako bi se procijenila njihova sigurnost.

Predsjednik Instituta Adrian Lund kaže da je glavna svrha informiranje kupaca: "Ako se pripremate za kupnju novog automobila ovaj popis pomaže vam da spoznate koji su automobili najsigurniji u svojoj kategoriji", prenosi Glas Amerike

S obzirom da su mali automobili sve popularniji u Sjedinjenim Državama upravo je ta kategorija automobila podvrgnuta najnovijim testovima. U njima su simulirani sudari sa svih strana.

Iznenađuje to što su neki manji automobili postigli odlične rezultate. Nissanov model Versa postigao je najbolje rezultate u svim testovima. Na drugom mjestu je Toyota Yaris s bočnim zračnim jastucima, potom slijedi Honda Fit, a nakon nje Mini Cooper. Najgore rezultate imali su Chevy Aveo, Toyota Scion i Hyundai Accent, naročito u bočnim i stražnjim udarima.

David Zuby iz Instituta za sigurnost kaže da ne iznenađuje to što manji automobili imaju lošije rezultate od većih vozila, kad je sigurnost u pitanju: "Zakoni fizike jednostavno su takvi da u sudaru manjeg i većeg vozila manji automobil izvlači deblji kraj. Dakle, kad kupujete manji automobil kako biste uštedjeli na gorivu – gubite na sigurnosti."

No za neke kupce sigurnost je manje važna od potrošnje. David Zuby savjetuje kupce da ispitaju sve opcije i pažljivo odaberu onu koja najviše odgovara njihovim potrebama.

Institut za sigurnost vozila navodi da je stopa smrtnosti vozača manjih automobila dvostruko veća od onih koji voze velika i srednja vozila.