Oživljavanje legende
2

Lancia Delta Safarista košta čak 570.000 eura, bit će proizvedeno samo deset primjeraka

D. B.
Onima koji su "zaljubljeni" u legendarnu Lanciju Deltu Integrale, a imaju dubok džep, sada se ukazala fantastična prilika zahvaljujući jednoj italijanskoj kompaniji.

Godine 2018. je predstavljen model Lancia Delta Futurista kao moderna interpretacija legendarne Delte Integrale iz 1989. godine, a iza ovog projekta stoji kompanija Manifattura Automobili Torino koja "potpisuje" i Stratos. Prije tri godine je italijanska firma najavila da planira proizvesti samo 20 primjeraka oživljene Delte, a oni koji su tada propustili svoju šansu sada imaju novu priliku jer je stigla Delta Safarista.

Novi model je baziran na istoj osnovi, ali predstavlja nešto drugačiji pristup dokazanoj formuli. Eksterijer je u značajnoj mjeri inspirisan Lancijom Deltom koja je osvojila Rally Safari 1988. godine, no legendarno Martini ruho je zamijenjeno jednostavnijim izgledom koji podrazumjeva dvobojnu karoseriju.

Baš kao u slučaju Futuriste, radn na Safaristi je započeo na osnovici Lancije Delte Integrale. Uklonjena su stražnja vrata, a novoformirani trovratni hatchback je potom poprimio reli izgled zahvaljujući novim laganim felgama od kojih prednje imaju specijalne karbonske poklopce, crvenim blataricama na sva četiri ugla, modificiranim branicima te specijalnim bočnim retrovizorima koji podsjećaju na originalne.

Unutrašnjost izgleda očekivano, ogoljena je te na armaturnoj ploči postoji samo jedan mali monitor za vozača. Također, u unutrašnjosti je zaštitni kavez, kao i crveni pojasevi u četiri tačke. Vozač se smiješta u duboka sjedišta. Na raspolaganju mu je hidraulična ručna kočnica koja omogućava bočni prolazak kroz zavoje prilikom utrkivanja.

O pogonu zasad nema informacija, ali bi se ispod haube trebao kriti isti, ali poboljšani motor iz Futuriste koji razvija 330 KS, vjerovatno uparen sa ojačanim sekvencijalnim mjenjačem, novim diferencijalom i glavnom osovinom.

Manifattura Automobili Torino planira proizvesti samo 10 primjeraka Safariste, a svaki od njih će koštati 570.000 eura.