Legendarni modeli
22

Lancia Delta i Opel Manta će biti oživljeni kao električni automobili

D. B.
Opel Manta (Ilustracija: Autocar)
Opel Manta (Ilustracija: Autocar)
Dva legendarna modela, Lancia Delta i Opel Manta, definitivno se vraćaju te će imati novi život u električnoj eri.

Korporacija Stellantis želi iskoristiti ekonomičnost koju pruža mogućnost dijeljenja platforme imeđu njenih 14 brendova. Budućnost svih brendova je elektrifikacija, a Stellantis trenutno razvija četiri električne platforme, koje će koristiti nadolazeći modeli Peugeota, Citroena, DS-a, Maseratija, Fiata, Jeepa, Lancije i Opela.

Magazin Auocar je otkrio nešto više detalja o namjeri Lancije da vrati ime Delta, koje je posljednji put korišteno za produkcijski model 2014. godine. Prošlog mjeseca je novi direktor Lancije, Luca Napolitano, potvrdio za italijanske medije da će se Delta vratiti kao električni model 2026. godine te da će to biti "istinska Delta, uzbudljiv automobil, pokazatelj napretka i tehnologije".

Prerano je govoriti o izgledu nove Delte, ali definitivno neće imati mnogo zajedničkog s reli legendom iz osamdesetih i devedesetih. Umjesto toga će vjerovatno slijediti sličan recept modela 2008, koji je pozicioniran kao luksuzni i gotovo premium hatchback. Jedina razlika bi mogla biti u obliku vozila.

Što se tiče Opelovog modela Manta, on bi mogao imati oblik četverovratnog coupea s većim klirensom. Špekuliše se da će biti baziran na STLA Medium platformi namijenjenoj automobilima iz C i D segmenta, za koju iz Stellantisu kažu da bi mogla koristiti bateriju do 104 kWh. Ova platforma omogućava korištenje dva električna motora za pogon na sva četiri točka, a snaga bi mogla iznositi oko 400 KS.

Nova Manta se očekuje za 2025. modelsku godinu, dvije godine prije nego Opel počne proizvoditi samo električne automobile. Predstavljat će rivala Fordovom Mustangu Mach-E, Hyundaijevom Ioniqu S, Kijinom modelu EV6 i Volkswagenovom modelu ID.4, odnosno njihovim nasljednicima.