430 kilograma godišnje
123

Lamborghini proizvodi med, ali ga mogu dobiti samo uposlenici

D. B.
Lamborghini je definitivno najpoznatiji po svojim superautomobilima, ali ima i neke druge proizvode.

Kao i mnogi drugi proizvođači automobila, Lamborghini ima i sporedne poslove, a čak proizvodi i med koji ipak nije dostupan u prodaji.

Lamborghini je u svom parku još 2016. godine postavio pčelinjak sa oko 600.000 pčela. Svake godine kompanija proizvede 430 kg meda koji potom poklanja svojim uposlenicima za Božić.

Nešto slično ima i Porsche. Njemačka kompanija je posjedovala pčelinjak sa 1,5 miliona pčela, a tokom prve godine je proizvela 400 kg meda. Kompletna količina je rasprodana za svega nekoliko dana, a Porsche je potom povećao broj pčela na oko 3 miliona te danas godišnje proizvede tonu meda. Bentley također proizvodi med u Velikoj Britaniji.

Rolls-Royce je također u proizvodnji meda te ima oko 300.000 engleskih pčela. Prošle godine je kompanija zatražila od uposlenika da volontiraju kao pčelari u sjedištu koje se nalazi u Goodwoodu u Sussexu. Količina meda koju Rolls-Royce proizvede godišnje mnogo je manja u odnosu na proizvodnju Porschea.

Lamborghini posjeduje veliku fotonaponsku elektranu u Sant'Agata Bologneseu, koja je trenutno najveća u italijanskoj regiji Emilia Romagna. Od 2010. godine je smanjila emisiju CO2 za više od 2.000 tona.